Spaar

Leer tieners budgetteren 

TienerBudget

Met geld om leren gaan  

Een van de meest belangrijke dingen die we als ouders kunnen doen is tieners met geld om leren gaan, zodat ze kunnen bouwen aan een solide financiële toekomst kunnen bouwen. Hier vroeg mee beginnen zal hen zelfverzekerd met geld om leren gaan en met succes binnen hun budget leren blijven.

Hieronder een paar tips om je te helpen te beginnen met jouw kinderen te leren hoe ze kunnen sparen en omgaan met geld op de lange termijn.

 

Familie budget

Betrek ze in het familie budget. Een van de beste dingen die je voor je tiener en hun financiële verantwoordelijkheidsgevoel kan doen is ze mee te laten denken in je eigen familie budget. Of een onderdeel daarvan als je het niet zit zitten je hele financiële plaatje te delen.

Of je ze nu betrekt in je maandelijkse evaluatie van het budget of dat je ze vraagt mee te denken uit te vogelen wat de hoogste prioriteit heeft, ze hebben praktijk ervaring nodig.

Als je met je tiener het budget bespreekt, probeer ze dan in een taal die ze begrijpen uit te leggen waar het gaat. Laat bijvoorbeeld zien hoe de €100,00 die je kunt besparen op elektriciteit door ongebruikte apparaten uit te schakelen, het zwembad abonnement of dat te gekke paar schoenen kan betalen.

 

 

Leren Budgetteren

Een paar leuke dingen waarmee je je tiener jou kan laten helpen met het budgetteren van maand tot maand, om ze een idee te geven hoe een budget werkt;

Laat ze helpen met het menuplan en stel het boodschappen budget op. Laat hen zien hoeveel voedsel daadwerkelijk kost en hoe snel je door je voorraad heen bent in jouw huishouden. Dit zal hen helpen te begrijpen waarom jij bepaalde dingen wel of niet koopt en ze zullen beter voorbereid zijn op hun eigen voedsel budget later.

Laat hen de energie-, telefoon- en waterrekeningen zien. Spoor ze daarmee aan jou te helpen met besparen door alternatieven te zoeken om af te koelen of warm te blijven in de seizoenen. Bijvoorbeeld: trek een vest of extra sokken aan of een dunner shirt i.p.v. de airco of waaier.

Je kunt ze ook vragen zelf eens uit te zoeken op verschillende manieren geld te besparen op gas, water, licht en andere uitgaven.

Leer ze prijzen te vergelijken. Bijvoorbeeld op het gebied van internet/telefoon providers, supermarkten en kledingzaken fysiek of online. Reken daar reiskosten en/of parkeergeld of verzendkosten bij.

 

Eigen geld budgetteren

Leer ze een bankrekening te beheren. Een van de grootste valkuilen van tieners als ze volwassen worden, is het onvermogen om goed hun geld te beheren.

Laat ze niet alles  met een pas betalen, maar hun budget in contanten verdelen en uitgeven, zover dat mogelijk is.

Je kunt ze hiervoor een kasboekje bij laten houden, hoe ouderwets dat ook klinkt. Helemaal leuk als je ze zelf zo’n suf boekje op laat pimpen met bijvoorbeeld washi tape

Leer ze hoe kopen op afbetaling écht werkt en laat waar mogelijk cijfers zien. Kijk bijvoorbeeld bij Wehkamp wat de rente is als je op afbetaling koopt. Laat ze iets uitzoeken en maak een fictief account op Excel waarop je de maandelijkse afbetalingen, de termijnen en rente verwerkt.  Is die dure broek het echt waard als hij allang versleten of zó ontzettend 2016 is en jij er in 2017 nog steeds voor betaald?

Hoewel ze de noodzaak van een budget en hoe het allemaal werkt best kunnen begrijpen, het echte geld zelf kan een probleem zijn. Veel jongvolwassenen verdienen geld en hebben meer dan genoeg om binnen hun behoeften te leven. Dat ze toch in de problemen komen, komt simpelweg door verkeerd budgetteren.

 

Heb jij zelf nog tips of een ervaring in tieners en budgettering? We lezen ze graag

Maak er weer een mooie dag van!

~Emmy
No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

BlogSociety
Disclaimer: Budget Diva Magazine heeft naar eer en geweten de artikelen met of zonder samenwerkingen zorgvuldig samengesteld. Ondanks dat er alles aangedaan wordt de verstrekte informatie correct en up-to-date te houden, kunnen sommige adviezen per dag aangepast worden door de betreffende bedrijven. Ook kan het zijn dat voor jouw specifieke situatie sommige informatie niet geschikt of wenselijk is in de praktijk te brengen. Vraag bij twijfel altijd advies aan derden. Copyright © 2017 Budget Diva Magazine - Alle rechten voorbehouden