Leef Lichaam & geest Persoonlijk

4 Manieren om te stoppen met excuses en controle terug te krijgen

Nieuwe collecties outdoorkleding & schoenen

This post is also available in: enEnglish

 


Ben jij klaar om zelf weer aan het stuur te staan? Stop met de excuses.


Excuses zorgen voor stilstand. Dat zie ik bijna elke dag in mijn mailbox, maar natuurlijk bij mezelf ook!
Ik had excuses waarom:

 • het niet lukte te stoppen met roken
 • ik niet af kon vallen
 • ik niet kon sporten bij tijd en wijle
 • ik deadlines niet haalde
 • waarom het ok was me af te sluiten
 • daardoor niet buitenshuis ging werken
 • en zo kan ik nog wel even doorgaan

Zoals de meesten wel weten en te lezen is in Mijn Grote Make-over, vond ik de laatste 3 jaar erg veel excuses in het verlies van het dierbaarste dat een mens kan verliezen. Vond het allemaal erg oneerlijk ook.
Als er iets goed ging, was ik oprecht blij, ging het echter fout? Dan had ik altijd een goed excuus. Het leven was nu eenmaal oneerlijk en moeilijk voor me.

Na de afsluiting van de make-over, sloot ik letterlijk de excuses ook buiten. En terwijl ik Shardé nog dagelijks mis op 1001 verschillende manieren en om evenzoveel redenen, weet ik nu hoe ik het koesteren en eren van haar herinnering als motivatie kan gebruiken om echt grootse dingen met mijn leven te gaan doen!

Excuses

Iedereen heeft zijn gegronde redenen voor excuses

Wat ik met de introductie wil aangeven is dat werkelijk iedereen schuldig is aan het zoeken, gebruikmaken van excuses. Ook weet ik zeker dat mensen dat blijven doen, totdat ze zich realiseren dat dit gedrag tot stilstand, soms zelfs achteruitgang leidt.

Denk zelf maar eens aan de laatste keer dat je zei: “Dat werkt helemaal niet voor mij, want …… (vul je excuus hier maar in)

Sinds ik mezelf weer bij elkaar heb geraapt en weer aan het werk ben als Live Coach & Budget Coach hoor en lees ik dit dagelijks.
Ik kom veel excuses tegen waarom mensen

 • niet kunnen sparen
 • geen schulden kunnen afbetalen
 • niet het leven leiden dat ze willen
 • niet met pensioen kunnen
 • geen geld kunnen (bij)verdienen

Gezien mijn eigen recente verleden, irriteert het me eigenlijk ook een beetje.
Ja, ik weet dat er keiharde tegenslagen zijn in het leven. dat er dingen gebeuren die je lam slaan voor een periode. Dat het zo’n impact kan hebben, dat tijd het enige is dat je nodig hebt om op adem te komen. Zoals heel veel mensen, weet ik het ook: daar zijn echt hele goede redenen voor.

Er zijn echter enorm veel mensen die in de eeuwigheid excuses blijven maken waarom ze hun doelen niet halen, hun slechte(geld) gewoontes niet afleren of waarom hun leven nog steeds niet zo is als ze zouden willen.

Er is maar 1 persoon die je aan kan spreken om je leven te helen, beter te maken dan het is. En je raad het al: dat ben jij zelf. Je moet zelf inzien dat die excuses zijn wat ze zijn: gewoon het zoveelste excuus!

Excuses zijn alom geaccepteerd

Het valt me ook op hoe makkelijk excuses worden geaccepteerd in de maatschappij, terwijl ze 9 van de 10 keer zo doorzichtig zijn als glas.

De meeste die ik als Financieel Adviseur hoor, zijn:

 • Ik probeer het later wel
 • Ik heb nu eenmaal niet het geluk dat ik geld over hou om te sparen
 • Ik heb geen tijd
 • Die ander komt uit een rijk nest en kreeg alles op een presenteerblaadje, ik niet!
 • Ik zou niet weten waar ik moet beginnen
 • Ik ken niemand, heb geen connecties
 • Ja, nou is het te laat voor mij / ben ik te oud!

Excuses zorgen ervoor dat je niet het leven leidt dat je wilt. Je geeft daarmee bij voorbaat al je doelen op, nog voordat je eraan begonnen bent.

Om succesvol en gelukkig te zijn met het leven dat je leidt, zal je echt af en toe eens uit je comfortzone moeten stappen en dingen moeten doen die je nooit hebt gedaan of gedurfd.
Het belangrijkste dat je moet doen is stoppen met de excuses. Die kunnen ook zo gewoon voor je zijn geworden, dat daarmee stoppen al buiten je comfortzone voelt.

Als ik weer een doel heb gehaald, tegenwoordig, denk ik onwillekeurig terug aan de slappe excuses die ik zelf maakte waardoor dingen onmogelijk leken. Recent voorbeeld hiervan is dat ik na de make-over een vakantiebaan aannam in april en halverwege september mijn persoonlijke lening 3 jaar eerder kon aflossen en een autootje heb kunnen kopen. Dat had je me in december niet hoeven vertellen, dan had ik vast geantwoord met een excuus. En die was ook zonder pardon geaccepteerd, net als de vele die ik maakte. Je ziet: Been there, done that!

 

 1. Belangrijk: realiseer je dat excuses in je hoofd bestaan

Je kan voor zo ongeveer alles wel  een excuus verzinnen. Wil jij eigenlijk wel je leven ‘on-hold’ laten zetten daardoor?
Nee, natuurlijk niet. Je zou ze eerlijk moeten onderzoeken en dan realiseren dat veruit de meeste excuses zich alleen in jouw hoofd afspelen.
Als je je dat realiseert, kan je erachter komen wat de werkelijke redenen voor deze excuses zijn en hoe ze je tegenhouden in je dromen en doelen.
Pas dan kan je ze loslaten en vooruit komen met je doelen, waarmaken wat je diep in je hart zo graag wilt.

Gebruikelijke redenen waarom mensen excuses maken zijn:

 • Faalangst
 • Angst voor het onbekende
 • Geloof dat je nooit een kwartje wordt, als je voor een duppie bent geboren
 • Iedereen is tegen je, niemand gunt je wat
 • Je bent te oud, te jong, te moe, te druk enz.

2. Wees positief

Door elke dag excuses te hebben voor van alles en nog wat, ben je waarschijnlijk ook extreem negatief. Je maakt tenslotte excuses waarom  je niet het leven leidt dat je wilt en waarom niets lukt en dat is uiteindelijk altijd negatief.
Wees daarom eens een tijdje alleen maar positief. Spreek dat eens met jezelf af. Begin bijvoorbeeld met een weekend elke negatieve gedachte om te buigen naar iets positiefs.

Mijn vader was daar een kei in. In  mijn tienertijd was er een huisgenote die op televisie een vrouw zag en vervolgens een hele opsomming maakte van alles wat er volgens haar mis was aan het uiterlijk en gedrag van de persoon. Het duurde niet lang of ik ging er vrolijk in mee. Tot mijn vader het zat was en voorstelde elke keer 1 positief ding te vinden en me daarop te focussen. En dat deed ik. Binnen een week was ik de negatieve houding kwijt en nu nog zijn er dagen waarop ik daaraan terug denk. Het is namelijk op elk aspect in je leven toe te passen.

 3. Stop met jezelf te vergelijken met anderen

Door positief te zijn, ga je dingen zien die echt mogelijk voor je zijn, kansen bieden. Besef jezelf tegelijkertijd ook: niemand leeft het perfecte leven. Het is dus tijdverspilling dat te denken en dan het excuus te hebben dat een perfect leven voor jou niet is weggelegd.

Jij denkt misschien dat iemand extreem veel geluk in zijn /haar leven heeft gehad, maar jij kent hun hele achtergrond niet. In plaats van jezelf met anderen te vergelijken, zou je veel meer tijd moeten besteden aan het uitwerken van een solide plan om je eigen doelen en dromen te bereiken.

4. Ga na hoe graag je iets wilt

Het leven is nu eenmaal niet gemakkelijk. Als doelen gemakkelijk te bereiken zouden zijn, zijn het feitelijk geen doelen meer. Toch? Je zult zelf hard moeten werken om alles wat je wilt te doen, bereiken, maken. Met andere woorden: Hoe graag wil je je dromen en doelen bereiken? Hoe groter het verlangen, hoe groter de motivatie er hard voor te gaan. Tenminste… zo zou dat moeten. Dat ga je niet voelen of inzien als je alles laat overschaduwen door ingesleten excuses!

Als je de prestaties van anderen minimaliseert door excuses waarom jij dat niet kan, ben je gewoon ronduit negatief en wil het het niet graag genoeg. Geef een compliment aan die ander, vraag wat hij/zij heeft gedaan om zover te komen. Toon interesse en wie weet wordt die persoon aangemoedigd door jou om het jou ook te gunnen en te delen.. Hoe dan ook, het is nergens voor nodig om anderen naar beneden te halen met jouw excuses en negativiteit.

Denk er dan ook eens over na hoe jij op die momenten over komt: absoluut niet sterk en zelfverzekerd, jaloers en niet echt leuk om mee om te gaan. Dat wil je niet.
Daar weet ik helaas na de laatste 3 jaar alles van. Gelukkig heb ik het helemaal om weten te keren met alle leuke effecten en successen van dien. 

Dat kan jij ook!

Naast mijn persoonlijke reis en ontwikkeling, waar ik erg hard mee en aan gewerkt heb, zijn dit boeken die mij hebben geholpen: Dromen, Durven, Doen en Stop! Geen excuses meer.


Heb jij hier ook ervaring mee of zit je er nog middenin? Heb je iets te delen of te vragen hierover? Voel je vrij in de commentaarbox hieronder.

 

Maak er weer een mooie dag van!

~Emmy


Op deze site kunnen affliate links voorkomen. Lees hierover op de Officiële Zaken pagina

You Might Also Like

18 Comments

 • Reply Dhini 27 september 2017 at 22:25

  Wat fijne tips! Ik heb niet zo veel tijd dat heb ik
  Dhini onlangs geplaatst…Dagje uit : Hans en Grietje De MusicalMy Profile

 • Reply Wanda 27 september 2017 at 19:50

  Tja, ik moet toegeven dat ik zelf de laatste tijd ook wel van de excuses ben. Geen tijd om te sporten, maar wel de hele avond achter de pc hangen. Niet afvallen omdat ik toch weer zo nodig dat ene koekje en de rest naar binnen moet werken. Ik weet het allemaal donders goed maar soms valt het zo tegen om jezelf die schop onder je kont te geven.
  Wanda onlangs geplaatst…Traveldiary Ardennen #4: Luxemburg, genieten in Park Furfooz & in love!My Profile

 • Reply Janet 27 september 2017 at 19:47

  Herkenbare blogpost en goede tips.
  Janet onlangs geplaatst…Traveldiary HamburgMy Profile

 • Reply Danella 27 september 2017 at 17:09

  Fijne tips! Ik vergelijk me altijd met anderen, zo’n vervelende eigenschap en dat maakt me juist vaak onzeker erover.
  Danella onlangs geplaatst…Ondertussen online #9My Profile

 • Reply Anja 27 september 2017 at 14:51

  Heel goed onder woorden gebracht. Heel soms wil ik me ook verstoppen achter allerlei excuses, maar ja, daar heb ik alleen mezelf mee, want ik kom er geen steek mee verder.
  Anja onlangs geplaatst…Winactie vrijkaarten Beurs Eigen HuisMy Profile

  • Reply Budget Diva Magazine 28 september 2017 at 14:26

   En dat haalt dan weer extra werk met zich mee om verder te komen.. 😉

 • Reply Kristof 27 september 2017 at 14:41

  Leuke tips. Altijd goed om aan zelfreflectie te doen!
  Kristof onlangs geplaatst…Tafeltje Rond in BeverenMy Profile

  • Reply Budget Diva Magazine 28 september 2017 at 14:27

   Tja, zo af en toe is het even nodig, zeker als ik de winter weer in het vooruitzicht heb 😉

 • Reply Marla 27 september 2017 at 14:00

  Ik had altijd weinig energie om dingen te doen… dacht ik. Excuus dus. Maar ondertussen schoof ik wel alles voor me uit. Ik heb dat afgeleerd door een to do lijstje te maken elke dag. Sochtends de minder leuke dingen doen en smiddags lang leve de lol. 🙂
  Marla onlangs geplaatst…Ben jij ontevreden over jouw baan?My Profile

 • Reply Kimberly 27 september 2017 at 14:00

  Jezelf vergelijken met anderen.. Ik doe dat nou nooit 🙂

 • Reply Nicole Orriëns 27 september 2017 at 13:50

  Ik houd niet van excuses en sta ze mezelf niet toe. Maar ik herken ze zeker wel.
  Nicole Orriëns onlangs geplaatst…Water mee naar school?My Profile

 • Reply Corine 27 september 2017 at 13:42

  Poeh ik vind dit wel een lastige. Want ik ben meer van iedereen is anders en iedereen deelt zijn/haar eigen leven in naar hoe hij/zij dat zelf graag ziet. Niet alles is daarom een excuus. Als ik iets niet wil om welke reden dan ook, is dat niet per definitie een excuus, maar simpelweg omdat ik het niet wil om die reden. En als iemand anders die reden een excuus vindt, tja… dan is dat zo. 🙂
  Corine onlangs geplaatst…We stellen aan u voor, de nieuwe bloggers van Tutta Bella Italia: Helmut & BertMy Profile

  • Reply Budget Diva Magazine 28 september 2017 at 14:34

   Uit vrije wil en/of overtuiging een beslissing nemen is juist iets wat ik enorm toejuich. Op die manier kan dus ook iedereen het leven leiden en indelen zoals die zelf wil. Een excuus zoeken om een beslissing wel of niet te nemen in iets dat je erg graag wilt, is compleet iets anders.

  Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Meer in Leef, Lichaam & geest, Persoonlijk
  Ik wilde mijn rijke vriend bijbenen en nu zit ik aan de grond

  Het eerlijke verhaal van Carola In 2014 studeerde ik af in marketing en had een relatie met Hans, een student...

  Sluiten