Leef Verdien Work at home

AOV en de vrouwelijke zzp-er


Vrouwen minder vaak verzekerd


AOV Arbeidsongeschiktheidsverzekering Arbeidsongeschikt verzekering inkomen zzp-er vrouwen 45 plus vrouw

Vrouwelijke zzp-ers, met of zonder partner, sluiten relatief minder vaak een AOV af dan mannen: 13 tegen 19 procent. Zeker als ze, net als ik, thuiswerken.
Thuiswerken komt naar verhouding vaak voor onder zzp-ers. Bovendien nam het aandeel vrouwen dat gewoonlijk thuiswerkt toe van 48 procent in 2013 naar 56 procent in 2017.
Veel vrouwen die als zzp-er thuiswerken staan er niet bij stil dat je ook arbeidsongeschikt kan raken als je voornamelijk computerwerk doet, zoals bloggen, vloggen, online coaching enzovoorts.

Toch is dat onterecht gedacht

Ik heb bijvoorbeeld al jaren een irritatie aan de Quervain van mijn rechterpols. Er zijn dagen bij geweest dat ik het uitgilde van de pijn bij een onverwachte beweging, aanraking of als ik zo gedreven aan het typen was, dat ik vergat rust te nemen. (Daar schrok ik zelf ook vaak het hardst van). Dit heeft geleid tot zeker een half jaar veel minder kunnen werken dan eigenlijk had gemoeten en had zelfs het plan Budget Diva Magazine maar te verkopen als het echt niet meer zou gaan! En dat door een póls! Serieus. Gelukkig is dat plan na 4 dagen van tafel geveegd en daar ben ik nu dankbaar voor.

AOV zzp Allianz

Na een intense therapie en de nodige aanpassingen op mijn werkplek, ben ik er weer helemaal en enthousiaster dan ooit, zou ik bijna zeggen. Dat komt uiteraard doordat ik echt op het randje stond dat ik mijn grote liefde ‘schrijven en informeren’ niet meer kon uitoefenen. Dan ga je toch anders over dingen nadenken. Over andere invulling, andere technieken of het inhuren van anderen die jouw taken overnemen. Ik heb dat zo eens een beetje onderzocht en schrok al met al enorm. Enig idee hoeveel e.e.a. kost? Dan zou je dus een mega-groot blog moeten hebben om dat eruit te halen en waardevol te laten zijn.

 

Het CBS concludeerde in juli 2017 dat van de ruim 850.000 zzp-ers slechts een op de vijf een AOV heeft afgesloten.

 

Is een AOV dan de oplossing?

Daar heb ik me ook meteen maar weer eens in verdiept.
Ik heb ze tenslotte door cliënten af laten sluiten in de zero’s toen ik nog Financieel Adviseur buitendienst was.
Er blijkt toch wel het een en ander veranderd te zijn.
Net als de maatschappij qua arbeid steeds flexibeler wordt, worden bij veel verzekeraars ook de verzekeringsvormen steeds flexibeler.
Het grootste voorbeeld is wat mij betreft Allianz.
Kies je bij hen bijvoorbeeld een AOV afsluiten op basis van beroepsarbeidsongeschiktheid, Dan krijg je een uitkering als je door ziekte of een ongeval je beroep niet meer kunt uitoefenen. Tot voor kort konden ze dan van je vragen om binnen je bedrijf met taken te schuiven. Probeer dat maar eens als blogger. Vandaar dat ik verrast was te lezen dat ze die voorwaarde hebben geschrapt.
Zuivere beroepsarbeidsongeschiktheid heet dat.

Daarnaast kwam ik genoeg tegen over:

 • Verschillende soorten AOV
 • Percentages van arbeidsongeschiktheid
 • Het deel van het inkomen dat je wilt verzekeren
 • Hoelang je de verschillende periodes denkt te willen invullen
 • Het verschil tussen sommen- en schadeverzekering binnen de AOV
 • Variabelen die van invloed zijn op je premie
 • Verzekeren via het UWV

Er zijn gewoon heel veel zaken waar je naar moet kijken. Ik kan dat wel uitgebreid gaan beschrijven, maar dat heeft geen nut, omdat iedereen anders is en anders leeft. Ik vind het wel een enorme vooruitgang dat er tegenwoordig zoveel meer keuze en maatwerk is, vergeleken met 18 jaar geleden.
Lees je dus goed in op de websites van de verzekeraar en laat je voorlichten door een Financieel Adviseur. Pas als jij weet wat je kunt verwachten in jouw specifieke situatie, is het duidelijk of een AOV afsluiten de oplossing is

Wat kost een AOV?

Ik durf te zeggen dat dat tegenwoordig echt heel erg meevalt. Vergeleken bij de premies die ik vroeger tegenkwam.
Hoeveel een AOV kost, is afhankelijk van je leeftijd, je beroep, het deel van je inkomen dat je wilt verzekeren, je verzekerd bedrag en het eigen risico dat je kiest. Grote bepalers van jouw premie. Vandaar dat  ik mij er niet aan waag daar hier rekensommetjes op los te laten en uitspraken over te doen.

Aftrekbaar in box 1

Van vakliteratuur tot je thuiswerkruimte: als ondernemer kun je gebruikmaken van verschillende aftrekposten. De premie van je AOV hoort daar ook bij. Maar liefst 33% van de zzp-ers is hiervan niet op de hoogte.
Je AOV-premie is aftrekbaar in box 1: inkomen uit werk en woning.

Rekenvoorbeeld 

Een rekenvoorbeeld met een bruto-jaarinkomen van € 40.000,-.
Je valt daarmee in belastingschijf 3 en betaalt 42% belasting.
Je AOV-premie is € 200,- per maand, dus € 2400,- per jaar.
Dit bedrag is aftrekbaar van je jaarinkomen. Hierover hoef je geen 42% belasting te betalen.
Dat scheelt je ieder jaar € 808,- (42% van € 2400,-).

Hoe zit het met je AOV-uitkering?

Ben je arbeidsongeschikt geraakt en krijg je een AOV-uitkering? Dan moet je daarover belasting betalen. Je verzekeraar draagt deze belasting direct af aan de Belastingdienst. Daarnaast moet je deze uitkering als inkomen opgeven. Is je verzekerd bedrag bijvoorbeeld € 40.000,-? Dan geef je dit bedrag op. Ben je deels arbeidsongeschikt? Bijvoorbeeld 25%? Dan krijg je € 10.000,- uitgekeerd en moet je dat opgeven als inkomen. Je betaalt dan voor de overige € 30.000,- nog wel premie. En die premie voor je arbeidsongeschiktheids­verzekering is nog steeds aftrekbaar.

Alternatieven voor de AOV

In mijn zoektocht naar het nut van de AOV, ben ik ook andere vormen van zekerheid kopen tegen gekomen. Zeker als je boven de 50 bent en je hebt al het een en ander in beleggingen, levensverzekeringen of lijfrente, zoals ik, kan je nog veel meer zelf bepalen hoe je de zaken combineert. Met een hogere leeftijd worden premies nu eenmaal ook altijd hoger en dan is combineren echt geen overbodige luxe.

Zo weet ik dat Allianz een combinatie aanbied van een broodfonds en AOV.
Een broodfonds wordt opgezet door een groep van minimaal 20 tot maximaal 40 ondernemers die elke maand een vast bedrag in het fonds stoppen. Bij ziekte langer dan de onderling afgesproken periode, wordt er uit het fonds een uitkering betaald van maximaal 2 jaar.
Bij Allianz kan je dus kiezen voor een verzekering die na die 2 jaar uitkeert en dat scheelt weer veel in de kosten.

Is jouw belangstelling gewekt en wil je serieus werk maken van een eventuele arbeidsongeschiktheid, neem dan altijd contact op met een gecertificeerd  adviseur. Ik raad je echt af om zulke levensbepalende beslissingen te nemen met een muisklik aan de hand van wat je op internet leest. Heus, wat ik ben tegengekomen aan onzin, kan je duur komen te staan.

[bctt tweet=”Van vakliteratuur tot je thuiswerkruimte: als ondernemer kun je gebruikmaken van verschillende aftrekposten. De premie van je AOV hoort daar ook bij. Maar liefst 33% van de zzp-ers is hiervan niet op de hoogte.” username=”De_Budget_Diva”]

Heb jij een AOV of alternatief en wil je daar iets over kwijt? Heb je vragen naar aanleiding van mijn verhaal? Laat dan vooral van je lezen hieronder. Wie weet help je er iemand mee.


This post may contain affiliate links. Please read my disclosure for more info.

You Might Also Like

1 Comment

 • Reply Niet meer kunnen bewegen is niet kunnen werken! Wat nu? · 10 augustus 2018 at 15:55

  […] Zoals de meesten van mijn lezers wel weten, heb ik al bijna een jaar extreem last van gewrichten en spieren. Het begon in 2011 met mijn polsen en verspreidde zich in 2017 uiteindelijk langzaam door mijn hele lichaam. Zo erg dat ik in april 2018 niet meer kon lopen, staan en zitten. Niet meer zelfstandig kon omdraaien in bed, mezelf afdrogen en aan- of uitkleden. Niet meer koken en met de kleinkinderen ravotten. Niet meer winkelen of socializen in het algemeen. Niet meer kunnen werken binnens- of buitenshuis. En typen. Dat was ook een dingetje. Als blogger ben je dan al gauw arbeidsongeschikt.  […]

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Meer in Leef, Verdien, Work at home
  gut health sper bunle budget diva magazine
  Gezonde Darmen Super Bundel

    De ongemakken van de buik goed en voordelig aangepakt gezonde darmen super bundel Met de lente komen bij veel...

  Sluiten