Leef

Standaard BKR registratie bij je nieuwe mobieltje. Wist jij dat al?

Nieuwe collecties outdoorkleding & schoenen

 


Jouw mobiele telefoon & jouw financiële toekomst


 

De tijd dat de kosten van de mobiele telefoon werd verwerkt in je abonnementskosten, samen met bellen, sms en internet, is voorbij. De providers toetsen zelf al jaren of je de maandelijkse lasten wel kan dragen, maar nu moeten zij je ook nog zelf registreren bij het BKR.
Sinds 1 mei 2017, om precies te zijn. Als je vanaf die datum een nieuw abonnement of verlenging aangaat met een nieuwe telefoon
De telecomproviders moeten vanaf die datum voldoen aan de regels van de Wet op het financieel toezicht. Dat betekent dat als ze je een telefoon bij je abonnement op afbetaling geven, dit een lening is. Ze moeten je dan ook op een duidelijke manier inlichten over de abonnementskosten die jij per maand betaald. Wat de kosten zijn voor het daadwerkelijke abonnement, bellen, sms en internet en wat de telefoon kost.

telefoon

Telefoon duurder dan €250,00

Als de telefoon bij jouw nieuwe abonnement of verlenging duurder is dan €250,00 moet de provider dit registeren bij BKR sinds 1 mei 2017.
Dit kan je voorkomen door:

  • de prijs van de telefoon tot die grens te betalen
  • de prijs van de telefoon helemaal in 1 x te betalen
  • een sim-only te nemen en het nog even uit te zingen met je huidig mobieltje.

 

Positieve  BKR registratie

Als de telefoon duurder is dan €250,00 en jij niet een aanbetaling of volledige betaling hiervoor hebt gedaan, geeft de provider dat door aan het BKR. Dat levert jou een positieve registratie op.
Als je alleen een positieve registratie hebt, is dat geen probleem. Kredietverstrekkers krijgen dit wel te zien.|
Jij bent ook verplicht dit bij toekomstige aanvragen aan kredietverstrekkers te melden. Je word er op afgerekend als je dit verzwijgt en zij er bij BKR onderzoek achter komen.
Een lening of hypotheek afsluiten zal bij een positieve registratie geen probleem zijn, maar de kredietverstrekker zal wel extra alert zijn op jouw aflossingscapaciteit. Hierdoor kan de  positieve registratie dus wel degelijk invloed hebben op een toekomstige lening of hypotheek. Denk aan de hoogte van het te lenen bedrag.

 

Negatieve BKR registratie

Als je de lening van de telefoon niet op tijd en volgens de afgesproken termijn afbetaalt, is de kans erg groot dat de positieve registratie wordt omgezet in een negatieve. Dan krijg je na een procedure met herinneringen en waarschuwingen een code achter je naam, waaruit blijkt dat je een wanbetaler bent. De kredietverstrekker zal je een brief sturen om te melden dat je zij die negatieve registratie gaan plaatsen.  Die code blijft 5 jaar achter je naam staan, gerekend vanaf de datum van je laatste betaling van de schuld.

Je kan zelf wel bedenken wat voor gevolgen dit heeft voor jouw toekomst als je een hypotheek of startkapitaal nodig hebt.
De regelgeving staat vast  in de Wet op het financieel toezicht (Wft), waarop wordt toegezien door het Autoriteit Financiële Markten (AFM).

 


Wat vind jij van die nieuwe regelgeving? En beïnvloed dit jouw beslissing in de toekomst als je naar een nieuw abonnement kijkt of aan verlenging toe bent?

Maak er weer een mooie dag van!

~Emmy


Op deze site kunnen affliatie links voorkomen. Lees voor info de Officiële Zaken

Lees ook 10 manieren om schulden blijven

 

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer in Leef
SPULLEN LENEN BIJ DE BUREN
Spullen delen met je buren

  Jij hebt voor 1 keer iets nodig en jouw buurtgenoten hebben het staan. Hoe kom jij daar achter? Auto...

Sluiten