Beleggen Leef Lichaam & geest Spaar Thuis Verdien

Blut! Komt dat bij jou ook door deze gewoontes?

Nieuwe collecties outdoorkleding & schoenen

Waar komen ze vandaan en hoe leer je ze af?


In ieders leven is er hoogst waarschijnlijk een gewoonte rondom geld, die ronduit slecht is te noemen. Hoe eerder je beseft dat het voor jou niet anders is, hoe beter, natuurlijk. Met besef komt vaak een verlangen naar veranderen en dus ook een oplossing. Gevolg daarvan is logischerwijs dat je met die oplossing je financiële toekomst aanmerkelijk kan verbeteren.

Denk aan:

 • Stop leven met een stuk maand over aan het eind van je geld
 • Schulden verminderen of voorkomen
 • Sparen voor je doelen en je dromen
 • Een comfortabel pensioen
 • Een veilige auto
 • Een studie
 • Mogelijkheid tot reizen
 • en natuurlijk nog veel meer

Hieronder de meest voorkomende slechte geldgewoontes die ik tegenkom als Budget Coach:

Willen wat een ander heeft

Wat een superslechte gewoonte is dit! Toch ben ik ervan overtuigd dat iedereen in zijn leven wel een keer de behoefte heeft gehad te willen wat een ander had.  Of je nou een 4 jarige bent die persé dat ene speeltje wilt dat anderen ook hebben of je bent 40 jaar en voelt de noodzaak net zo’n huis, auto, vakantie enzovoorts te willen als anderen in je omgeving. Iedereen heeft dat wel een keer ervaren.

Het probleem met dit verlangen, die afgunst, is dat je er compleet blut van kan raken. Door anderen in je omgeving te willen evenaren, ben je geneigd zonder nadenken geld uit te geven dat je nu eenmaal niet hebt. Denk aan het limiteren van je credit card en doorlopende kredieten of afsluiten van leningen. En vergeet niet: leningen zijn geen bezittingen!
Ik heb ook gezien dat mensen om die reden dingen kochten waar ze eigenlijk helemaal niets om gaven of aan hadden, maar ‘Ach joh, zij en zij hebben het ook!’

Zo stapelen problemen zich op en lijkt herstel steeds verder verwijderd.
Het buiten je budget bijbenen van anderen is een heel slecht idee om de volgende redenen:

 • Je zult nooit echt gelukkig zijn, hoeveel je ook uitgeeft, omdat het niet vanuit jezelf is gekomen
 • Door het constant vergelijken met anderen zal je niet echt rust krijgen
 • Je gaat schulden aan die je na verloop van tijd niet meer kan overzien of afbetalen, omdat je gewoon vind dat jij moet hebben wat zij hebben.
 • Doordat alles op afbetaling is, wordt het niet echt van jou en loop je de kans dat het item al kapot en versleten is voor je het hebt afbetaald.
 • Denk aan de 14% rente waardoor je altijd meer kwijt bent dan je zelf had berekend en dus altijd tekort komt.
 • Je eigen potje voor een noodfonds of zelfs pensioen, wat je toch echt nodig hebt,  gaat eraan… Allemaal voor dingen die je NIET nodig hebt!
 • Je weet helemaal niet of die anderen het zich wel kunnen veroorloven en geen schulden ervoor aangaan. Voor hetzelfde geld zijn zij net zo met jou bezig of moeten ze op andere gebieden enorme offers brengen. Je kunt er nu eenmaal wel opkijken, nooit inkijken.

Je kan dus veel beter uitzoeken waaróm jij zo nodig gelijke tred wilt houden met anderen. Denk aan je eigen doelen, wat jij wilt met je leven. Realiseer je dat jaloezie je echt nergens brengt, leven binnen je eigen mogelijkheden wel. Het geeft je namelijk ook tijd en energie om te onderzoeken wat je zelf kan doen om je leven steeds een stapje te verbeteren.

Gewoontes

Je emoties de overhand laten nemen

Emotie-spenderen is een slechte gewoonte waar veel mensen zich schuldig aan maken. Dit moet je echt stoppen, eventueel met hulp, omdat het eenvoudigweg niets oplost.

Emotioneel spenderen wordt door heel veel redenen gedaan. Je hebt gewoon een slechte dag, je hebt ruzie thuis het is zelfs hormonaal gestuurd (zoals een vriendin) Een heel veel voorkomende is ook, en nu niet lachen:  je hebt stress om weer een aanmaning, omdat je door emotie zoveel hebt uitgegeven en even niet weet hoe je dat op gaat lossen. Het is ernstig genoeg!

Om te stoppen met emotie-spenderen, raad ik je aan om:

 • Allereerst uit te zoeken hoeveel schuld je hebt. Je zal waarschijnlijk in shock raken als je echt eerlijk te werk gaat. Hopelijk is het tweede dat je doet bedenken dat je jouw manier van omgaan met emoties moet gaan veranderen.
 • Goed begrijpen waarom je zoveel veel uitgeeft onder stress en emoties. Op het moment dat je de oorsprong en redenen begrijpt, kan je de emoties ook opvangen en een andere kant opsturen. Zonder begrip in je eigen gedrag, zal het altijd een valkuil voor je blijven.
 • Financiële doelen visueel maken op een moodboard of in een schrift of notitie-app, zodat je gemotiveerd blijft
 • Praten met iemand die hier in is gespecialiseerd en daarmee andere manieren voor omgaan met stress en emoties bespreken en aanleren.
 • Budgetteren. Inkoppertje natuurlijk. Met budgetteren haal je de emotie niet weg, maar bewaar je wel overzicht. Dat overzicht kan net dat tikje zijn dat jou een andere kant opstuurt en een betere beslissing laat nemen.

Schulden verstoppen

Veel teveel mensen kijken nooit naar hun schulden en hebben dan ook geen clou hoeveel ze hebben. Door er niet naar te kijken, is het er ook niet. De bekende struisvogel politiek.

Helaas werkt dit averechts op je gemoedsrust, uiteindelijk.

 • Hoge rentes
 • boetes
 • nare codes achter je BKR registratie
 • vervelende mails en telefoontjes
 • deurwaarders, boedelbeslag
 • aankondigingen die door iedereen gezien kunnen worden
 • (dreigend) loonbeslag
 • rechtszaken
 • en in sommige gevallen zelfs aanhoudingen op luchthavens op het moment dat je denkt lekker op vakantie te gaan.

De eerste stap die je moet maken om uit je schulden te komen, is ze echt met open vizier aan te gaan. Als je alles helder hebt, hoe benauwd je het er ook van krijgt, maak je een plan om af te betalen en rust te creëren. Hier kan je ook makkelijk hulp bij vragen, je hoeft je tenslotte nergens voor te schamen op het moment dat je besluit het beste te doen wat je kan doen.

Niet willen inzien hoe belangrijk financiële educatie is

Veel mensen begrijpen eenvoudigweg niet hoe financiële instanties werken, zoals creditcard bedrijven, kredietverstrekkers als Wehkamp, telecomproviders, BKR, banken, hypotheekverstrekkers, pensioenfondsen, verzekeraars enz.

Ook van  budgetteren, do’s en don’ts weten schrikbarend veel mensen nauwelijks iets af.

Daar komt dan ook erg veel ellende van. Niet weten is funest voor een gezonde financiële basis, toekomst zelfs.

Ik raad dan ook iedereen aan zich eens te verdiepen in

 • de bijsluiters van financiële producten. Serieus! Voor elke aspirine lezen we alles wat Google te bieden heeft, maar voor levensbepalende zaken als financiële producten leggen we de lastige bijsluiters ongezien in de la… Help mij dat te begrijpen, a.u.b.
 • goede boeken over persoonlijke financiën, zoals Een dubbeltje op zijn kant
 • abonneren op persoonlijke financiën blogs… (ahum)
 • volgen van een cursus budgetteren

Denken dat je geen budget nodig hebt

Er zijn heel wat mensen die mij berichten sturen met de uitleg geen lid te worden van Budget Diva Magazine in welke aangeboden vorm dan ook, omdat het woord BUDGET te beperkend voor de vrije stroming van geld zou zijn. Het woord zou staan voor een dam, een stremsel, een korset waarin niet vrij geademd kan worden. Het zou staan voor genoegen nemen met wat je hebt en daardoor nooit méér kan krijgen (echt, ik heb het allemaal gehoord en gelezen).

Maarre… Heeft de overheid geen budget? Of hebben bedrijven geen budget waardoor ze een goed overzicht hebben om o.a. hun mensen uit te kunnen betalen?

Teveel mensen denken ook het gewoon niet nodig te hebben, ze zijn immers opgegroeid bij ouders die daar nooit over spraken en dat dus ook niet zouden hebben. Wat ik ook redelijk triest vind, is het geloof van veel mensen dat budgetten alleen nodig is voor mensen in de schuldhulpverlening, die onder curatele staan, niet tekeningsbevoegd zijn of partners met een groot gat in de hand.

Dat is uiteraard helemaal fout gedacht! Iedereen heeft een vorm van budget. Of dat miljonairs zijn of jij en ik. Iedereen heeft hoe dan ook een overzicht nodig wat er elke maand aan kosten worden gemaakt die nu eenmaal betaald moeten worden.

Op het moment dat je een overzicht krijgt van de kosten en achter je online bankrekening zit om ze te betalen, ben je al met je budget bezig, of je dat nu wil of niet. Ook dat is een vorm van geld laten stromen.

Budgetplannen zijn geweldig, vind ik, omdat ze je bewust houden van wat er binnen komt en wat er weer uit gaat. Zo blijf ik persoonlijk ook alert op manieren er meer van te maken dan er op dat moment binnen komt. Daar zie ik echt elke dag een  uitdaging is en dat maakt mijn leven dan weer alles behalve saai. Maar ik dwaal af….

Budgetplannen laten  ons ook zien waaraan we geld uitgeven en of we dat de volgende keer weer zouden doen of er toch een andere bestemming voor zoeken. Dat doe ik bijna maandelijks.

Budgetplannen helpen ook je doel te bereiken, schulden af te lossen, triggeren je meer uit de kast te halen om er meer van te maken en vertalen overzichtelijk in cijfers al je dromen die je moodboard sieren.

Mijn ervaring is juist dat elke dag bezig zijn met budgetten, met geld, dat geld gaat stromen. En tegenwoordig, nadat ik weer opensta voor het leven, er harder in dan uit…

Geloven dat je onoverwinnelijk bent

Hoewel ik altijd probeer positief te blijven en sterk geloof in de Wet van de Aantrekkingskracht, geloof ik ook sterk in het feit dat iedereen een noodfonds nodig heeft. Veel mensen hebben dat helaas niet en ook dat is een slechte geldgewoonte.

Redenen waarom je een noodfonds zou moeten hebben:

 • Je hebt een buffer voor het geval je je baan verliest
 • Als je een auto hebt. De garagekosten zijn niet mals en komen altijd op een slecht moment
 • Als je een eigen huis hebt. Reparaties kunnen altijd nodig zijn. Dek aan onverwachte storm- of waterschade.
 • Voor je gemoedsrust. Als er onverwacht kosten zijn voor jezelf of gezin waar je van tevoren niet op komt. Vaak zijn dat onprettige dingen en dan wil naast het slechte nieuws niet ook nog eens in de stress schieten om geld.

Verslavingen

Lijkt heel logisch, maar veel mensen staan niet stil bij de hoge kosten van andere verslavingen dan die aan drugs.

Denk aan koopverslaving, rookverslaving ( ik bespaar nu €120,00 p/m door niet meer te roken!), gokverslaving, eetverslaving, drankverslaving (de drank zal niet duur zijn, maar je bent niet in staat naar behoren te functioneren).
En je verwacht het niet, maar ook verslavingen die alleen tijd lijken te kosten. Dit zijn gedragsverslavingen zoals gamen, internet- en sexverslaving. De tijd die aan dit soort verslavingen gespendeerd wordt, zorgen dat je geen (genoeg) tijd of zelfs zin hebt om te werken en dus genoeg te verdienen.

Heb jij een gewoonte die dagelijks zo de overhand neemt, dat het eigenlijk een verslaving lijkt te zijn? Neem dan contact op met een deskundige en zorg er samen voor dat je je leven en financiën weer in eigen hand krijgt.
Er zal heus een wereld voor je open gaan.

Bang zijn te investeren

Een van de grootste slechte geldgewoontes anno nu is toch wel dat mensen bang zijn geld te investeren. Zeker in dit online tijdperk is het makkelijker en veiliger dan ooit. Mits je de tijd neemt je goed in te lezen en laat adviseren. .

Redenen om wel te investeren:

 • Je kan rustiger, eerder en comfortabeler met pensioen
 • Je kan je geld laten groeien als je het de tijd geeft
 • Je kan makkelijker aanbetalen voor grote uitgaven
 • Durf te dromen en investeer daarin
 • Het is gewoon heel leuk om te doen en te zien hoe je geld groeit.

Lees hier meer over in 6 Tips voor beginnende beleggers en Slimme Vrouwengids voor Succesvol Beleggen


Als je nieuw bent op Budget Diva Magazine: Ik ben altijd op zoek naar meer verdienen en (be)sparen. Hier zijn een paar van mijn favoriete sites en producten die je kunnen helpen met het afleren van slechte geldgewoonten.

Wordt lid van Cashback Sites als Scoupy, Cashback World, enzovoorts. Dit zijn echt leuke sites om je bij aan te sluiten en je voordeel te halen. Je staat er versteld van hoeveel geld je per jaar bepaard.

Beantwoord online enquêtes:  Enquête Vergelijk en Opinieland bijvoorbeeld. Je kunt er gratis lid van worden. Je moet er wel tijd voor hebben en ook nemen.

Schrijf je in bij Groupon. Daar heb ik al heel veel fijne dingen van gedaan.

Begin met beleggen. Bij de ING bijvoorbeeld kan dat al vanaf €50,00 p/m, incl. begeleiding en app. En je kan real time oefenen met het ING beursspel
Ik zou niet beginnen met de snelle CFD trading sites als Bux en Plus 500. Dat is gelijk aan het casino, zeker als je nog nooit wat gedaan hebt op dit gebied.
Ik beleg zelf o.a. in cryptocurrency en ga binnenkort een grote stap maken waarvan ik je uiteraard op de hoogte houd. Andere beleggingen waarin ik participeer komen de komende tijd allemaal met een uitgebreide uitleg aan bod.

Open een Etsy Store als je creatief bent en daar extra inkomen mee wilt verdienen. Echt de moeite waard

Zoek een bijbaan. Daar zijn echt legio mogelijkheden voor. En het is echt heel lonend als je iets zoekt dat bij je en je leuk vind. Dan lijkt het namelijk al helemaal niet meer op werk en hou je het makkelijker vol naast je gebruikelijke bezigheden. Ik heb de hele zomer een bijbaan als receptioniste gehad. Daar heb ik een auto van gekocht en een persoonlijke lening 3 jaar eerder van afbetaald.

Geef je op voor thuiswerk. Online is er veel geld te verdienen. Als Virtueel Assistent, moderator, chathost en nog veel meer. Natuurlijk zijn er ook mogelijkheden als inpakken van relatiegeschenken, bijvoorbeeld.

Verkoop je kleding of die van je kinderen, spullen die je niet meer gebruikt of bied je talenten aan op bijvoorbeeld Marktplaats en Speurders. Ik heb bijvoorbeeld een tijdje party hapjes gemaakt voor verjaardagen. Geen grote feesten, maar voor een zogenaamde huiskamer verjaardag. Heel lucratief.


Waar raak jij compleet blut van? Of heb je een slechte geldgewoonte overwonnen? Ideeën en ervaringen zijn altijd welkom hieronder

Maak er weer een mooie dag van!

~Emmy


Op deze site kunnen affiliatie links staan. Lees de info op Officiële Zaken

 

 

You Might Also Like

19 Comments

 • Reply Kees Aandelen 15 oktober 2017 at 15:04

  Goede tips. En vooral de financiele produkten en hun bijsluiters goed doorlezen voordat je er aan begint. Je betaalt je anders scheel aan onnodige kosten!

 • Reply Frieda Wauters 30 september 2017 at 12:56

  ben blij jouw blog gelezen te hebben, zitten leuke tips tussen die ik zeker ga uitproberen

 • Reply wetime 26 september 2017 at 10:52

  https://goo.gl/h78f6c is een tool die al veel mensen heeft geholpen. Dus test even en miss helpt het jullie ook

  • Reply Budget Diva Magazine 26 september 2017 at 13:04

   Thnx! Ik zag even vlug dat het Amerikaans is en dat wil nog weleens botsen met de Europese geld-cultuur, maar ik ga me er zeker in verdiepen.

 • Reply Hip on Trip 25 september 2017 at 16:02

  Ja, ik ben weleens blut. Na een lange reis moet ik vaak weer bij nul beginnen. Gelukkig ben ik niet materialistisch ingesteld (dus dat willen wat een ander heeft, gaat voor mij niet op), maar spaar ik alles voor een volgend avontuur. Goed stukje wel, om even over je financiële situatie na te denken.

 • Reply Cynthia 25 september 2017 at 14:01

  Ik ben nooit blut. Maar ik geef dan ook niet erg veel uit. Waarschijnlijk ben ik een van de weinige studenten die ook het geld van de studiefinanciering echt gebruikt om het collegegeld te betalen. Het idee dat je altijd geld achter de hand hebt voor echt noodgevallen is voor mij ook wel erg fijn, niet zo veel stress.

  • Reply Budget Diva Magazine 25 september 2017 at 16:02

   Doe je helemaal goed! Ik heb zelf het idee dat de laatste jaren toch meer studenten wijzer met geld omgaan dan ik vroeger om me heen zag. 😉

 • Reply Lien 25 september 2017 at 08:18

  Pieuww wat een hele boterham zeg 😉 Er zitten goed tips tussen die zeker bruikbaar zijn volgens mij!

 • Reply Erwin Daniëls 23 september 2017 at 22:55

  Prima tekst voor de juiste doelgroep. Wij zijn op het moment nagenoeg geldloos door een orkaan, dus ook zonder verslavingen en koopzucht kun je op een gegeven ogenblik blut raken. De spaarpot die we voor noodgevallen hadden samengesteld, is er helaas ook doorheen en we zullen opnieuw moeten beginnen met het alles op een rijtje krijgen. Nodeloos geld uitgeven zit er voorlopig zeker niet in…

  • Reply Budget Diva Magazine 24 september 2017 at 12:05

   Helaas weten we allemaal dat je ook blut kunt raken zonder de specifieke redenen in dit artikel. We hebben de recente beelden van Irma allemaal wel gezien en het is gewoonweg vreselijk! Ik heb het gedeelte van Yoors eraf moeten halen, omdat ik het echt niet toe kan staan dat er via dit kanaal aan mijn lezers om geld gevraagd gaat worden, hoe ellendig de situatie op St.Maarten ook is.
   Ik heb zelf gedaan wat in mijn mogelijkheden lag en vertrouw erop dat al mijn lezers dat gedaan hebben.
   Ik wens jou en jouw zus alle sterkte die je nodig gaat hebben en hoop dat onze bijdrage via de officiële kanalen daar iets in kan betekenen.

 • Reply Angélika 23 september 2017 at 19:11

  Ik vind het een hele lange tekst en kan me er niet zo op concentreren. Maar dat komt misschien ook, omdat ik er niet veel in herken ? Ik leef van een absoluut minimum en met heel veel creativiteit is het mogelijk om rond te komen. En dat maakt keuzes ook weer wat makkelijker, want de meeste dingen kan ik me toch niet veroorloven.

 • Reply Janet 23 september 2017 at 18:09

  Goed artikel. Ik snap enigszins wel dat je wilt hebben wat een ander heeft. Tegenwoordig wordt alles en iedereen met elkaar vergeleken.
  Janet onlangs geplaatst…999 vragen aan jezelf #3My Profile

  • Reply Budget Diva Magazine 24 september 2017 at 12:07

   Zeker en via de Social Media gaat het pushen en vergeijken nog veel sneller en heftiger.

 • Reply Xenia 23 september 2017 at 11:40

  Ik raak ( gelukkig) nooit blut. Ik ben wel zuinig en koop vaak alleen als ik iets heel graag wil. Vakanties vind ik wel altijd iets om geld aan uit te geven..
  Xenia onlangs geplaatst…Top 5 van WoerdenMy Profile

 • Reply Nicole Orriëns 23 september 2017 at 11:14

  Ik ben eigenlijk nooit meer blut. Als ik geld uitgeef is het omdat ik me laat meeslepen door het ‘Wil ik!’ gevoel…
  Nicole Orriëns onlangs geplaatst…ShoplogMy Profile

  • Reply Budget Diva Magazine 24 september 2017 at 12:09

   Dito hier, maar toch vind ik wel dat met de jaren ook die gevoelens steeds minder worden. Geruststellend en rustgevend 😉

  Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Meer in Beleggen, Leef, Lichaam & geest, Spaar, Thuis, Verdien
  Nationale Sportweek ook goed voor de bankrekening

  Hoe ik daar voordeel uit haalde In deze Nationale Sportweek die tot 17 september duurt, kwam ik tot de conclusie...

  Sluiten