Interview Leef Lezers lounge Persoonlijk

Budget Diva in weekblad Margriet


Psychologie van geld door Els Meyer


Het artikel gaat over spaarders & spenders, oppotten of uitgeven en eindigd zoals gezegd met een interview met mij over de psychologie van geld.

Het was erg leuk om met Els hierover te brainstormen. We hebben echt wat afgelachten en volgens mij is dat luchtige van onze gesprekken terug te lezen in het artikel. Het hoeft allemaal namelijk niet een zaak van leven op dood te zijn, dat sparen of uitgeven van geld.

Margriet interview budget diva magazine

Artikel van 5 pagina’s

In het artikel komen 3 vrouwen aan het woord die openhartig vertellen over hun persoonlijke financiën en hoe zij daarmee omgaan. Een echte spender, spaarder en een die er comfortabel tussenin zit.

Na de drie dames is het woord aan hoogleraar Fred van Rooij en mij.
Het zou natuurlijk een idee zijn het artikel hier over te typen, maar dan haal ik het helemaal uit de context met de andere deelnemers en dat is dan weer jammer.

Waar ik het in het artikel over heb?

Money Blueprint.
Ik ben ervan overtuigd dat iedereen vanuit het ouderlijk huis een blueprint mee krijgt over hoe er met bepaalde zaken werd omgegaan. Ook op financieel vlak. Dat kan heel diep gaan en is het soms nodig die te wissen voordat we onze eigen doelen kunnen bereiken. Niet omdat jouw ouders het per definitie fout deden, maar omdat jij door een levenveranderende gebeurtenis jouw situatie eens onder de loep neemt en andere conclusies trekt.  Of omdat jij en jouw partner dingen willen waarvoor andere gewoonten handiger zijn. Of dat jij kinderen hebt die andere behoeften hebben waarvoor jij uit jouw comfort zone moet stappen. Zo zijn er natuurlijk legio redenen op te noemen waarom de money blueprint aanpakken waardevol voor jou kan zijn.

Maakt geld nou wel of niet gelukkig?

Dat blijft altijd een zeer persoonlijke vraag die ook verschillende antwoorden opleverde in het artikel.
Het mooie is dat  iedereen dat voor zichzelf kan bepalen en daar ook zelf iets mee of aan kan doen.
Niemand die zegt dat jij persé veel moet verdienen of sparen en niemand die zegt dat jij persé gelukkig moet zijn met wat je hebt. En kom je die persoon tegen die dat wel aan jou probeert op te leggen? Spiegelen en bij de persoon terug leggen. Niet van jou.

Ben je niet tevreden? Dan verander je dat.
Kan je dat niet alleen? Dan schakel je hulp in.  Op elk denkbaar vlak zijn er experts die jou in jouw specifieke situatie kunnen helpen.

Het blijft gewoon altijd interessant te lezen of horen hoe anderen daar in staan en of jij je daarin herkent. Misschien maakt zo’n artikel zoals dit wel ineens iets bij jou los dat je het (wat ‘het’ ook is) aan gaat pakken. Met of zonder hulp.

Ik zeg: pak er eens pen en papier bij en kijk wat voor jou belangrijk is en wat je wilt veranderen.
Schrijf dat op en struin daarna eens het internet af  naar manieren je doelen te bereiken.

 


Ben jij een spaarder of een spender? Of zit je er comfortabel tussenin? Laat het hieronder weten.
Je weet: we zijn altijd nieuwsgierig…


 

You Might Also Like

3 Comments

 • Reply Sherry 14 augustus 2018 at 00:19

  Ik ben erg benieuwd. Geld maakt je leven een stuk aangenamer. Je krijgt meer voor elkaar.
  Sherry onlangs geplaatst…Urban Decay Born to Run collectieMy Profile

 • Reply Cursussen · 26 juni 2018 at 18:27

  […] stap voor jouw gezonde Persoonlijke Financiële situatie is toch echt jouw mindset. Jouw Money Blueprint krijg je van kind af aan mee en kan anders zijn dan je graag zou zien. Gelukkig is daar iets aan te […]

 • Reply Over mij - 1 juni 2018 at 15:17

  […] te beginnen: jij doet niets verkeerd! Je hebt een bepaalde opvoeding gehad die jouw money blueprint hebben gemaakt. Je hebt op deze leeftijd nu eenmaal een aantal gewoonten ontwikkeld, alleen of met […]

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Meer in Interview, Leef, Lezers lounge, Persoonlijk
  Beleggers Belangen vragen budget diva magazine
  10 vragen van weekblad Beleggers Belangen aan Budget Diva

  Belegger vd week in Beleggers Belangen week 16 Beleggers Belangen, belegger, personal finance, interview OPINIE  Froukje Wattel, 21 apr 10:38 10...

  Sluiten