Beleggen Spaar Verdien

5 manieren geld te verliezen met beleggen…

This post is also available in: enEnglish

 


Plus de tips om succesvol te zijn


Beleggen tips succesvol beurs koersen 

Geen fijne titel als je denkt te leren hoe je geld kan verdienen, natuurlijk. Dat snap ik. Toch denk ik dat we eerst deze 5 dingen maar eens besproken moeten hebben, zodat je die niet meer mee neemt in je eerste stappen naar beleggen.
Bijna al ons geld kwijt!

Of we het nu hebben over beleggen op de beurs, onroerend goed, crypto currency of andere projecten , ik weet zeker dat je weleens een verhaal gehoord hebt van iemand die geld verloren is door een vergissing in de investering. We hopen natuurlijk allemaal dat we ze nooit maken en ons geld verliezen, maar ik heb begin dit jaar een financieel drama in ons huishouden voorkomen door mijn intuïtie te volgen. En had de mazzel dat lief daar in mee ging, omdat hij ondertussen wel weet dat die intuïtie van mij er niet vaak naast zit.

We hadden via vrienden een groot deel van ons spaargeld en de erfenis van mijn jongste dochter in een beleggingsplatform gestort die met compounden werkte. Daarbij leen je geld aan de investeerder die daar mee gaat traden en jij krijgt daar elke dag een percentage van op je account. Je inleg staat 40 dagen vast, de winst kan je opnemen of terugstorten, waar de investeerder weer mee gaat traden enzovoort.
De bedragen op het scherm liepen hoog op en iedereen was dolenthousiast. Ik kreeg dus dat zeurende intuïtieve gevoel dat we ons niet rijk moesten rekenen zolang dat geld alleen nog cijfertjes op een scherm waren en niet op de bankrekening. De vriend pushte behoorlijk het geld te laten staan en ik wilde het eraf hebben. Lief kreeg na een paar weken weer de kriebels van mijn pleidooi de winst eraf te halen en verder te compounden met de oorspronkelijke inleg. Hierdoor besloten we in december te gaan cashen.

In januari hebben we voor het laatst een uitbetaling gehad. We hadden toen onze oorspronkelijke bedrag en echt veel meer terug.
Lang verhaal kort: De Nederlandse Bank en AFM vertrouwden het zaakje niet en besloten een onderzoek in te stellen. Gisteren kreeg ik het nieuws dat de boel failliet is verklaard, maar dat er wel 42 miljoen euro op Malta is geparkeerd.
Wat ben ik blij dat we naar mijn gevoel hebben geluisterd.
Ik vind het wel heel erg voor al die mensen die hun geld hebben geïnvesteerd en er geen dubbeltje van gezien hebben, zoals de vrienden die het echt hard nodig hebben en in blind vertrouwen alles wat ze bezaten hebben ingelegd. Ik heb zelfs verhalen gehoord van mensen die er geld voor geleend hebben. Die zijn niet alleen het geld kwijt, maar moeten ook nog de lening met rente afbetalen! Heel triest.

Vandaar hieronder de 5 manieren waarop je makkelijk blut raakt door veel gemaakte fouten in investeren. Misschien kan jij na het lezen hiervan wel een of meerdere dingen aanwijzen waar het begin dit jaar bijna fout is gegaan bij ons…

investment

1. Niet spreiden

Niet spreiden is een veelgemaakte fout die investeerders maken. Ik zie veel mensen die alle eieren in 1 mandje hebben en daarmee een enorm risico lopen. Alleen al de mensen die ik ken van bovenstaand verhaal. Dat kan zijn dat ze maar in 1 bedrijf investeren, in 1 onroerend goed project enzovoort. Dat kan makkelijk op een drama uitdraaien: als datgene waar je in investeert ten onder gaat, ga jij financieel mee. Het is daarom heel verstandig altijd je geld over meerdere objecten te spreiden. Ook als je bijvoorbeeld alleen aandelen wil doen, doe dat dan in d meerdere bedrijven.

2. Exact kopiëren en gebruik maken van andermans manier van investeren

Natuurlijk, soms hebben echt succesvolle investeerders echt goede ideeën die voor iedereen toepasbaar zijn. Kijk altijd wel uit met het klakkeloos kopiëren van wat iemand in het verleden succesvol gedaan heeft. Het kan namelijk zo zijn dat het systeem niet meer zo werkt of dat het helemaal niet op jou en jouw interesses, tijd en financiële mogelijkheden toepasbaar is.

Onthoud altijd, schrijf het desnoods op een A4 en plak het op je moodboard:

Als het zo eenvoudig was, waren we allemaal rijk!

Leren, onderzoeken, uitzoeken, experimenteren en geduldig zijn, is echt noodzakelijk bij beleggen met goed verstand en dito resultaat.

Je zult moeten kijken naar de timing, in welke tijd de persoon handelde en huidige situatie van de economie. De bedragen die beschikbaar waren en nu zijn. De stand van zaken bij de bedrijven, valuta en grondstoffen toen en nu.
Als ik exact het gedrag van de mensen in bovenstaand verhaal had gekopieerd, was ik nu alles kwijt geweest.

Wat natuurlijk ook goed nagegaan moet worden is of de persoon die jij bewonderd geen oplichter is. Doordat je nog niet veel ervaring hebt in het begin, staan oplichters in de rij jou net zo succesvol te maken als zij zijn en voor je het weet hebben ze heel slinks je spaarcenten afgetroggeld.

3. Terugtrekken als de beurs in elkaar zakt, is niet goed voor je pensioen

Er zijn ongelooflijk veel mensen die deze fout maken als ze voor hun pensioen beleggen. Er zijn mensen die altijd hun geld terugtrekken als de markt daalt, al is het maar een paar dagen en weer inzetten als het aantrekt. Fout, fout, fout. Dat betekent namelijk dat je altijd laag verkoopt en duur inkoopt en dat kost je ongelooflijk veel geld. als je voor je pensioen belegd, betekend dat in de meeste gevallen dat het geld er wel een paar decennia over mag doen om te groeien. En elk decennium kent zijn bubbels en zijn crashes, even kort door de bocht. Als je in de geschiedenis van de beurzen duikt, zal je zien dat na een val, altijd herstel komt.
Zit je al tegen je pensioen aan en sta je er goed voor, zorg er dan voor dat je een gedeelte, in kalme economische tijden, op andere manieren veilig stelt. Het gaat nu wat te ver om die mogelijkheden te bespreken.

Een voorbeeld ken ik nog van iemand die alles had teruggetrokken, omdat hij dacht dat als je eenmaal geld verliest op de beurs, het nooit meer goed kwam en je alles kwijt zou raken. Het heeft hem kapitalen gekost. Had hij het laten staan, was hij met zijn vrouw nu in staat geweest te reizen en genieten van wat ze zich hadden voorgenomen.

En dat brengt me op punt 4…

4. Geen gedegen onderzoek doen voor je gaat investeren

Goed, sommige fouten in dit stuk kunnen alsnog goed uitpakken  of minimale schade hebben aangericht, achteraf.
Wat je echt moet doen en nooit mag laten is: ONDERZOEKEN!

Investeren zonder je huiswerk te doen wat betreft onderzoek en uitzoeken, is echt Russische Roulette…
Ik zeg niet dat iedereen een beleggingsexpert moet zijn, maar op zijn minst de basis leren en onderzoeken van investeren, is geen overbodige luxe. Zoals alle vaardigheden die je in je leven hebt moeten leren om ergens te komen, te werken, te bewegen en  te uiten, is ook bij beleggen een basis van vaardigheden leren en onderzoeken hoe dat dan werkt,  meer dan wenselijk.

Je zal de meest gangbare termen moeten leren en begrijpen, wat de verschillende vormen van beleggingen zijn en weten waar jij je geld in stopt. Als je anti roken bent, moet je dus niet in Philip Morris investeren, bijvoorbeeld. Als je interesse in een bedrijf hebt, onderzoek dan de financiële gezondheid daarvan. Als er een maand geleden een massaontslag is aangekondigd, kan je ervan uitgaan dat het allemaal niet zo lekker zit en zou je een deurtje verder moeten kijken. Dat kan in de toekomst wel weer aantrekken, maar om mee te beginnen voor jou is dat te riskant.

Aan de andere kant kan je ook zeggen: ik laat het aan een expert over die dat allemaal voor mij doet, Evi van Lanschot, bijvoorbeeld. Of aan iemand die zich expert noemt in een kantoor aan huis, kan natuurlijk ook. Wat doe je dan? Geef je hem/haar je geld en wacht braaf de kwartaal cijfers af? Ik mag toch hopen van niet!
Ook daar moet je gedegen onderzoek naar doen voordat je de hand schud. Er zijn nu eenmaal veel oplichters actief in zaken waarin veel geld omgaat.

Al die dingen zijn simpel op te zoeken, alleen zo schrikbarend weinig mensen doen dat ook daadwerkelijk

5. Helemaal niet investeren is een grote vergissing

Als je helemaal niet, nergens in investeert, is de kans dat je veel geld verliest en blut raakt heel groot.
‘Huh? Als ik geen risico neem, kan ik toch ook niets kwijtraken?’, hoor ik je bijna denken.

Denk er maar eens  over na:

 • Ik kreeg net als tig andere Nederlanders een bericht van de bank dat de spaarrentes weer verlaagd zijn.
 • Ik ken verhalen van ouders die door hun kinderen elk kwartaal wel een keer emotioneel gechanteerd of met krokodillentranen gedwongen worden geld af te staan
 • Ik ken ontelbaar veel mensen en verhalen van mensen die alles in hun eigen bedrijf getopt hebben dat nu failliet is
 • Ik ken tegenwoordig ook heel veel vrouwen die na de scheiding 20, 30 jaar geleden nooit de zaken hebben geregeld of durven aanpakken met de ex-man wat betreft het opgebouwde pensioen en nu dus nergens meer aan kunnen komen, dus alles kwijt zijn.

En dat is nog maar een greep uit de vele verhalen van failliete, beroofde, opgelichte, gedesillusioneerde mensen die hun leven op een bepaald punt toch anders voorgesteld hadden dan waar ze nu staan.

Ik heb in het verleden ook nooit aan beleggen gedacht, laat staan er iets mee gedaan. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik nu een pensioengat heb van het formaat ravijn en dat ik daar een spurt in moet maken, wil ik op mijn (echt) oude dag beleg op brood hebben.

Door helemaal niet te investeren, verlies je bij voorbaat al veel geld, doordat je geen enkele deur opent van je vaste inkomen meer te maken, door inflatie en de mogelijkheden die beleggen bied niet te onderzoeken en omarmen.

Je kunt zo risicovol beleggen als jij zelf bereid bent aan te gaan. Daarover verder in de serie meer.

Lees ook: Verruim je budget: Je geld laten werken voor jou


Welke fouten of  vergissingen heb jij gezien bij anderen of zelf gemaakt? We lezen het graag hieronder.

Maak er weer een mooi dag van!

~Emmy


 

 

You Might Also Like

28 Comments

 • Reply 4 Essentiële Stappen naar Zelf Cryptocurrency Minen - 17 april 2018 at 16:11

  […] die blij was te weten wie Google en wat Microsoft Office was. Tot mij een jaar of 4 geleden bij een beleggingsclub de keuze werd voorgelegd: uitbetalen in cryptovaluta of euro’s. In eerste instantie leek het […]

 • Reply Cryptocurrency. Wat is dat nou precies? - 16 april 2018 at 17:30

  […]  5 Manieren om je geld te verliezen met beleggen […]

 • Reply Helena & Nele 17 augustus 2017 at 09:55

  Zeer interessante informatie, dankjewel voor de tips!

 • Reply Tiffany 13 augustus 2017 at 11:58

  Heel veel weet ik eerlijk gezegd niet over beleggen, ik zou mij daarom ook nog niet willen bezighouden hiermee. Maar toch wel handige tips voor de toekomst.

  • Reply Budget Diva Magazine 14 augustus 2017 at 12:30

   Dan hoop ik dat het artikel van a.s. woensdag je toch in laat zien dat vroeg beginnen heel lucratief en relaxed kan zijn.. 😉

 • Reply Willem Meester 12 augustus 2017 at 13:31

  Super fijne tips. Mensen denken vaak alleen aan de bank. Goed dat je dit met ons deelt.

 • Reply Dafne 12 augustus 2017 at 13:21

  Interessante post. Ik vind beleggen hoe dan ook doodeng en laat mijn geld maar gewoon op mijn rekening staan. Jouw post is eigenlijk een must voor iedereen die wel wil beleggen.

 • Reply Naomi Anna 12 augustus 2017 at 13:21

  Goede tips! In de toekomst lijkt het me een uitdaging om te gaan beleggen. Ik vind mezelf er nu nog een beetje te jong voor, maar daardoor heb ik alle tijd om me goed in te lezen.

  • Reply Budget Diva Magazine 14 augustus 2017 at 12:32

   Dank je. Hoe het artikel van a.s. woensdag dan eens in de gaten ….;-)

 • Reply Corinne 12 augustus 2017 at 11:48

  Ja, daarom durf ik dus niet te beleggen. Omdat ik bang ben geld te verliezen. Wel belangrijk dat je een beetje weet wat je doet. En tja, ik heb er dus echt geen verstand van.
  Corinne onlangs geplaatst…Reisgids voor Bocas del ToroMy Profile

 • Reply Neeltje | Thoughts in Style 12 augustus 2017 at 10:13

  Heel interessant om te lezen, want ik ben helemaal niet van het beleggen…

 • Reply Sjira 11 augustus 2017 at 11:40

  Mooie blog. Wij hadden bij de koop van ons huis de overwaarde van mijn mans huis laten beleggen door de hypotheekadviseur bij Valcinvest. We zouden er na 30 jaar ons huis mee kunnen aflossen. Boy…dat klopte niet. Valcinvest is failliet en wij zijn ons geld kwijt!

  • Reply Budget Diva Magazine 11 augustus 2017 at 11:44

   Wat een drama! En dan zie je hoe belangrijk het is goed te onderzoeken bij welke adviseur je je geld onderbrengt als je het zelf niet kan. Dit is echt heel erg. Ik hoor/lees het inderdaad nog steeds veel te vaak. Sterkte!

 • Reply Nicole Orriëns 11 augustus 2017 at 10:59

  Bedankt voor de tips zeg! Ik vind beleggen maar eng. Dus dit soort informatie is zeer welkom.
  Nicole Orriëns onlangs geplaatst…Geen make-up: stom?My Profile

 • Reply Corinne 5 augustus 2017 at 13:13

  Ik moet eerlijk zeggen, dat ik er niet veel verstand van heb. ik neem me altijd voor om me hier eens meer in te verdiepen, dus dit artikel is zeker interessant. Heel informatief.
  Corinne onlangs geplaatst…Reisgids voor Bocas del ToroMy Profile

 • Reply Dhini 4 augustus 2017 at 22:34

  Over belegen weet ik niet zo veel. Ik ben nog niet bezig met soort dit

  • Reply Budget Diva Magazine 5 augustus 2017 at 09:19

   Dan is deze serie echt iets voor jou. Elke woensdag een nieuw artikel over beleggen. 😉

 • Reply Nicole Orriëns 4 augustus 2017 at 18:50

  Ik durf niet te beleggen. Ik heb geen ‘gelukkige hand’ en zou het veel te eng vinden. Maar mijn zwager heeft ooit best veel geld verdiend met beleggen. Maar dat was wel eenmalig.
  Nicole Orriëns onlangs geplaatst…Honkvast: van oude huizen, de mensen die blijvenMy Profile

 • Reply Marielle 4 augustus 2017 at 11:53

  Ik heb hier helemaal geen verstand van. Super interessant om te lezen. Ik ben zelf 19 dus dit is niet echt aan mij besteed, maar ik vind het echt heel interessant!

 • Reply Gemma 4 augustus 2017 at 10:32

  Zo zie je maar weer, beleggen brengt ontzettend veel risico’s met zich mee. Maar toch kan het lonen om te investeren. Toch ben ik er zelf altijd wat huiverig voor en gebruik ik alleen geld als het ‘over’ is.

 • Reply Carrieremamma 4 augustus 2017 at 10:11

  Ik ben hier altijd bang voor, geld verliezen door te beleggen. Kies toch liever voor veilig: ben gewoon een schijterd ??
  Carrieremamma onlangs geplaatst…Familie Fotoshoot!My Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Meer in Beleggen, Spaar, Verdien
  Verruim je budget: Je geld laten werken voor jou

  Laat je geld werken voor jou! Praten over beleggingen op een blog, zelfs een persoonlijke financiën blog, wordt regelmatig als risky...

  Sluiten