Spaar

Budgetteren voor Beginners

Leren Budgeteren

Van mij voor jou: Mijn Budget Planner 2017

Budgetteren voor beginners: Praktische tips om te starten

Je hoort vast en zeker heel vaak dat je goed moet kunnen budgetteren om je huishouden financieel gezond te krijgen en houden. Maar wat is budgetteren nu eigenlijk? Hoe doe je dat, budgetteren?

Voor beginners kan het heel lastig zijn er aan te beginnen, maar vooral vol te houden.

Onderstaande tips voor budgetteren voor beginners kunnen al veel onduidelijkheid wegnemen en ervoor zorgen dat het een functioneel onderdeel in je dagelijks leven wordt.

Een budget maken en je daar aan houden hoeft niet te zijn waar je vreselijk tegen op moet zien, integendeel. Het zou je leven een stuk makkelijker moeten maken.

Hoewel er geen perfecte manier is een budget te creëren, deel ik hier een paar te gekke tips om het jou (als beginner) makkelijk te maken een budget plan op te zetten dat het beste voor jou werkt.

De kunst is om jouw budget in jouw leefstijl te laten passen. Niet proberen jouw leven in die van een ander te laten passen.

Focus

Leer hoe inkomen en uitgaven werken voor jou

Het is makkelijk gezegd voor sommigen dat een budget heel simpel een lijst is met inkomsten en uitgaven, maar iedere familie is anders en jij moet leren wat voor jou werkt.

Om te beginnen met het gebruik van een budget, moet je eerst een paar simpele dingen doen om te zien waar veranderingen in jouw financiën gewenst zouden zijn.

Om je te helpen starten, kan je mijn gratis Budget Planner 2017 aanvragen en uitprinten. Het zijn acht vellen, maar van pagina 2, 5, 6, 7 zullen meerdere kopieën uitgeprint moeten worden.

Het belang van lijsten

Maak een lijst met alle maandelijkse inkomsten. Salaris, uitkering, alimentatie, kostgeld, toeslagen, alles wat elke maand terugkomt als bron van inkomen.

Zelfs betalingen van mensen met wie je een abonnement deelt op jouw naam, bijvoorbeeld.

Maak een lijst met alle noodzakelijke maandelijkse onkosten. Op deze lijst hoort de basis uitgaven die elke maand terugkomen. Dingen als huur/hypotheek, energie, communicatie, verzekeringen, leningen, (studenten)schulden, sportclub, boodschappen, vervoer, vaste spaar bedragen, medische kosten, belastingen. Deze onkosten kunnen niet onbetaald blijven zonder nare consequenties. Ja, je leest het goed: spaargeld is een must om uit de schulden te blijven.

Maak een lijst met alle onkosten die je regelmatig hebt. Dingen als uit eten, etentjes organiseren, verjaardagen, concerten, entertainment, nieuwe schoenen in de uitverkoop of even lekker losgaan op Wish / Ali Express (zó lekker!) en meer dingen die je regelmatig doet als je bui ernaar is.

Wanneer je naar deze lijsten kijkt, ben je makkelijker in staat te zien waar het gros van jouw inkomen naartoe gaat en hoeveel van je eigenlijk uitgeeft aan dingen waar je eigenlijk niet bij stilstaat.

Er zijn dingen bij die voor de 1 een noodzaak zijn en voor de ander pure luxe.

Nogmaals, denk vooral om jouw behoeften in jouw leven.

Uitgaven Overzicht

Maak een reëel uitgaven overzicht (zit ook in de Budget Planner 2017). Budgetteren gaat om eerlijk en reëel zijn over je uitgave patroon. Het is al eerder aangegeven, maar de focus moet echt liggen op de dingen die je absoluut elke maand moet betalen. Ook op jezelf een specifiek bedrag toe wijzen waar je andere dingen mee kan doen, als je budget dat toelaat.

Alle uitgaven opschrijven helpt je te zien hoe alle categorieën in jouw budget passen.

Woonlasten is inclusief: Huur/ hypotheek, reparaties, belastingen.

Vervoerskosten is inclusief: Afbetaling auto, verzekering, brandstof, reparaties, APK, OV abonnementen,

fietsonderdelen die vervangen moeten worden.

Energie is inclusief: Water, gas, elektriciteit

Ziektekosten is inclusief: Verzekering, eigen risico,over de toonbank medicijnen die je regelmatig koopt.

Schulden zijn inclusief: Studentenleningen, credit cards, leningen (ook die bij vrienden en familie), doorlopend krediet, afbetalingen van ontvangen goederen.

Huishouden is inclusief: Boodschappen, verzorgingsproducten, huishoudelijk hulp, dieren.

Communicatie is inclusief: Mobiel, vaste lijn, internet en televisie

Entertainment is inclusief: Abonnementen op tijdschriften, games, Netflix e.d. , date-night, uitjes, vriendinnen avond, bios, theater etc.

Garderobe is inclusief: Uniformen, vervanging van kleren, schoenen, beenmode, jassen, handschoenen, feestkleding.

Kinderopvang is inclusief: Oppas, dagopvang, au-pair, buitenschoolse opvang.

Spaargeld is inclusief: Noodpotje, vakantiepot, pensioenpot.

Overige: Traktaties, spontane shoppingspree , kapper etc.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

Altijd de fijnste tips ontvangen?


©Budget Diva Magazine 2018