Familie & vrienden Kinderen en geld Spaar

Creëer spaardoelen voor je kind

Nieuwe collecties outdoorkleding & schoenen

This post is also available in: enEnglish


Leer je kind sparen


Financiële gewoonten aanleren

We moeten niet alleen onze eigen financiën op orde hebben, maar ook onze kinderen helpen gezonde financiële gewoonten aan te leren.
Vandaag deel ik een paar tips en ideeën om je te helpen met het creëren van spaardoelen voor je kinderen, die er uiteindelijk toe leiden dat ze later verstandige keuzes kunnen maken op financieel gebied. Daarnaast heb ik een leuke spaardoel printable gemaakt om hen te helpen hun voortgang bij te houden.

Uniek spaardoel voor kinderen

Moedig ze aan om zelf te sparen voor iets dat je zelf normaal gesproken niet voor ze zou kopen. Als je ze echt wilt stimuleren in het sparen, is het belangrijk dat ze een doel hebben die de moeite waard is.
Het is niet echt stimulerend te zeggen: ‘Nee, spaar maar voor dat ijsje’ , om het de volgende dag alsnog te kopen, omdat het zulk lekker weer is.
Hun doel om te sparen moet speciaal en uniek zijn, zodat ze enthousiast blijven.

Creatief met sparen

Wees vooral creatief met het bijhouden van hun spaargeld. Als je begint met de financiële opvoeding van je kind, dan wil je ze ook een gevoel van verantwoordelijkheid meegeven.
Zelfs op jonge leeftijd kunnen kinderen verantwoordelijk omgaan met hun geld. Of ze het geld nu krijgen voor hun verjaardag of ze verdienen het met het doen van taken voor jou of een ander, ze zullen echt moeten leren te sparen en slimme keuzes te maken.

Spaardoel print

Creatief aan de slag gaan kan makkelijk met dingen als mijn gratis printable Spaardoel voor kinderen om hen te helpen bij te houden hoe dicht ze bij hun einddoel zijn.
Als jouw kind aan het sparen is voor iets dat €20,00 kost en ze verdienen maar €4,00 per week, kan het oneindig lang lijken te duren voor ze.
Deze Spaardoel print laat ze zien hoe dicht ze hun doel naderen. Ook leuk: in het proces leren ze een beetje over percentages en heel misschien zelfs een beetje over breuken tijdens het toewerken naar hun einddoel.

Spaardoel

Creatief met verdienen

Wees ook creatief met manieren waarop ze geld kunnen verdienen. Help ze denken buiten de lijntjes met geld dat ze hebben gekregen of verdient met zakgeld.
Maak een lijst met extra taken waardoor ze meer zakgeld verdienen. Op deze lijst horen dingen te staan waar jij hulp bij kunt gebruiken, maar normaal niet van ze zou vragen.

 • Grasmaaien of blaadjes verwijderen
 • Autowassen van binnen en buiten
 • Babysitten ( Tieners)
 • Helpen met jouw thuiswerk, zoals brieven typen en op de post doen, jouw kant en klare berichten op social media posten, foto’s en presentaties van jouw logo voorzien
 • Schoonmaken badkamer, slaapkamer, wc of andere dingen die jij normaal doet. ( Bijkomend voordeel: ze letten voortaan beter op wat ze in die vertrekken doen om het langer schoon te houden, worden zich bewuster van doen en gevolg)
  Vaatwasser in- en uitruimen
 • Ontbijt maken
  Dieren verzorgen en planten water geven voor langere tijd

Op ruimen van garage/kelder, zolder of voorraadkast en alles organiseren zodat het een vaste plek krijgt

Je zou ze ook kunnen stimuleren om iets voor een ander te doen voor extra verdiensten.
Afhankelijk van de leeftijd, zijn er genoeg dingen voor een ander te doen dat extra geld oplevert.

 • Babysit
 • Schoonmaken
 • Tuinieren
 • Stoepen voor de deur schoonhouden
 • Breien of haken van makkelijke items en die verkopen via internet of in de naaste omgeving
 • Boodschappen doen
 • Planten en dieren verzorgen

Start met kleine doelen

Zoals eerder genoemd, een manier om je kind echt te helpen met een spaardoel dat te halen is, is het klein te houden. Een doel van €20,00 is voor een 6 jarige hartstikke veel, maar voor een tiener een eitje. Kijk dus goed naar de leeftijd van het kind waarmee je het spaardoel vast gaat stellen. Dat maakt het haalbaar in een relatief korte termijn, zodat ze gefocust blijven en niet ontmoedigd raken.
Een klein doel kan zijn: een actie figuur, een speciale traktatie die zo duur is dat jij het niet makkelijk geeft of een kaartje voor de nieuwste Harry Potter, om maar wat te noemen.
Je kinderen laten zien dat een doel stellen niet heel groot hoeft te zijn, hen helpen zich te realiseren dat hun financiën in kleine stapjes te handelen zijn. Tot ze in staat zijn grotere bedragen te managen.

Help ze groot te dromen

Een van de voordelen van de Spaardoel print is dat je je kind kan helpen te focussen op de prijs en groot te dromen.
Print meerdere kopieën en gebruik ze een voor een voor een kleiner doel dat uiteindelijk naar dat ene grote doel leidt.
Verdeel de doelen in 4-5 stukjes en creëer een barometer voor elk deel. Als ze de barometer op elk blaadje helemaal hebben ingevuld, kunnen ze dat bedrag toevoegen aan de hoofddoel barometer
Dit is voor hen een buitengewoon visuele methode in het streven naar het ultieme doel. En dat geeft dan weer een gevoel van overwinning na elke stapje.
Je kunt zo je kind dus helpen met een heel groot doel dat makkelijk in stukjes verdeeld kan worden met kleine stapjes om bij te houden. Dat een doel onhaalbaar lijkt in hun hoofdjes, wil natuurlijk niet zeggen dat het onmogelijk is! Door het grote doel in kleine stukjes te verdelen die haalbaar zijn, leer je ze ook dat hun financiën in de toekomst op dezelfde manier makkelijk te managen is.

Spaar met ze mee

Een andere manier om ze te helpen met hun spaardoel is er 1 voor jezelf te creëren. Wanneer jullie er een ‘samen momentje’ in de week van maken jullie spaardoelen bij te houden, geef je ze het gevoel deel uit te maken van een team en er niet alleen voor te staan.
De beste manier om kinderen te leren goede financiële keuzes te maken is het voor te doen in jouw eigen leven. Sparen en bijhouden van jouw doel naast dat van hen kan een grote impact hebben in hoe ze met hun geld omgaan op latere leeftijd.
Dit zijn mijn tips die je kunnen helpen met doelen stellen en wat verantwoordelijkheid bijbrengen over financiën.
Zie ook de gerelateerde post Leer tieners budgetteren.


Anekdote
Ik maak van de gelegenheid gebruik 1 om mijn anekdotes te delen:

Faith en Shardé kregen als 11 en 10 jarigen 5 gulden als basis zakgeld elke zaterdag als zij hun kamers schoon en opgeruimd hadden, de bedden verschoond en door de week hun rommel uit de woonkamer hadden gehaald voor het slapen gaan.
Zo niet, dan ging er een kwartje van het basisbedrag af. En een stapel boeken was niet 1 kwartje, nee, per boek een kwartje.
een paar schoenen niet 1, maar 2 kwartjes enz.
Elke avond als ze naar hun bed gingen, telde ik al inwendig af… Halverwege de trap kwam er altijd wel 1 tot haar schrik tot het besef dat er nog iets in de kamer lag dat geld ging kosten en stormde buiten adem binnen om het mee te graaien. Ik moest daar natuurlijk altijd stiekem om lachen, natuurlijk.
Tot Shardé als 11 jarige ineens bedacht slimmer te zijn. Met glimmende oogjes en duidelijk helemaal in haar nopjes met zichzelf, kwam ze op een goede dag naar me toe: ‘Maar mam, als ik het zakgeld al uitgegeven heb, kan je het er ook niet meer vanaf trekken en ik het je niet meer terugbetalen”.
Mijn antwoord: ‘Oh maar lieve schat, je kan het wel voor mij terugverdienen hoor: Autowassen buitenkant is 50 cent, vloer dweilen van de beneden verdieping 50 cent, de hele week de vaatwasser regelen 1 gulden… Wil je nog een koekje, schat?’ Ik hoorde alleen nog maar een hele diepe zucht.


Start met de gratis Spaardoel print en werk spelenderwijs op een regelmatige basis aan de spaardoelen van jullie.
Dit is een goede start voor een gezonde financiële toekomst.
Lees ook Kleuters willen altijd helpen en Leer tieners budgetteren


Heb jij spaardoelen voor je kind die je wilt delen?

Maak er weer een mooie dag van!

~Emmy


Op deze site komen affiliatie linkas voor. Lees de info op Officiële Zaken

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Danella 17 oktober 2017 at 13:05

  Handige tips weer! Ik had als kind ook altijd een doel om voor te sparen en was dan altijd zo trots als dat was gelukt en ik iets leuks kon kopen. Wil dat ook graag met mijn dochter gaan doen.
  Danella onlangs geplaatst…Barilla sieraden voor pastaliefhebbersMy Profile

 • Reply hillybillybeauty 15 mei 2017 at 14:27

  Deze ga ik uitprinten en aan beide dochters geven! Die hebben nogal een gaatje in hun hand, haha. Dit geeft ze wellicht meer inzicht!
  hillybillybeauty onlangs geplaatst…Outfit of the day: MAG Creative FootwearMy Profile

  • Reply Budget Diva Magazine 15 mei 2017 at 19:46

   Daar is het ook precies voor bedacht en het helpt echt, weet ik uit ervaring. Veel succes! 😉

  Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Meer in Familie & vrienden, Kinderen en geld, Spaar
  Leer tieners budgetteren

  Leer tieners Budgetteren  Met geld om leren gaan Een van de meest belangrijke dingen die we als ouders kunnen doen...

  Sluiten