Leef Persoonlijk

Crowdfunding: Do’s and Don’ts

This post is also available in: enEnglish (Engels)


Zo zorg je ervoor dat je vrienden blijft


Waarvoor crowdfunden

Crowdfunding is een mooie manier voor mensen zonder vermogen hun droom uit te laten komen. Althans, daar  is het in beginsel voor opgezet.

In een redelijk korte tijd van ongeveer 4 jaar is het een algemeen bekende manier van geld inzamelen. Had 4 jaar geleden 80% van de mensen nooit van het fenomeen gehoord, tegenwoordig kent iedereen wel iemand die het op deze manier probeert. Het kan gaan om een operatie die niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar, een schoolproject waar een hele klas bij betrokken is, een film- of boekuitgave, het realiseren van een praktijkruimte, een bouwproject in het buitenland. Nagenoeg alles waar je geld voor nodig hebt is in een crowdfunding te gieten.

Verschillende mensen, verschillende platforms

Zoveel mensen en wensen als er zijn, zoveel platforms zijn er in korte tijd ook uit de grond gestampt waarop je een crowdfunding kunt starten.
Toen  ik dacht bijna klaar te zijn met mijn boek die ik in eigen beheer wilde uitgeven, begon ik met crowdfunding op het daarvoor aangewezen platform Voor de Kunst .  Een platform voor, zoals je begrijpt, kunstenaars.
Helaas is het toen niet gelukt en daar ben ik achteraf blij om, omdat ik nu weet dat het boek bij lange na nog niet klaar was. Dat is het nog steeds niet, maar daar wordt hard aan gewerkt.

Een kleine greep uit de gemiddeld 100 platforms in Nederland alleen al, om te laten zien dat er echt voor elke doelgroep een plek is:

 • World of crowdfunding
 • Geld voor elkaar
 • Kickstarter
 • Greencrowd
 • Horeca crowdfunding
 • Wij zijn sport

Waar je op moet letten

Bij het uitzoeken van een platform zijn de volgende zaken belangrijk:

Wat doet een platform voor jou en jouw project?
Hoe groot is hun netwerk?
Maken zij genoeg reclame?
Welk percentage vragen zij voor hun dienst?
Hoe groot is het slagingspercentage van de vorige projecten op dit platform?
Wat gebeurt er met de donaties als het project niet gehaald wordt?

Voor de projectleider

Je hebt een geweldig plan, je zet dat plan op papier en je maakt een kostenberekening. Jouw bankrekening zegt keihard: ‘Nope, gaat ‘m niet worden!’
Je besluit een crowdfunding op te zetten.  Het platform is zorgvuldig uitgezocht en je gaat heel enthousiast aan de slag.
Dan moet je mensen gaan overhalen te doneren voor jouw fantastische project. Wat dan vaak vergeten wordt is dat je echt afhankelijk bent van MENSEN.
Dit zijn zaken die je tegen gaat komen en waar je even bij stil moet staan.

Gevoelens
Interesses
Gunbaarheid
Belangen
Noodzaak
Geruststellende voorwaarden

De mensen die met elkaar voor jou  de centjes moeten doneren om jouw project te laten slagen, hebben allemaal vragen bij minimaal 3 factoren hierboven.
Ze willen de noodzaak ervan inzien, het jou gunnen, er iets voor terugkrijgen enz. Daarom is het ook zo belangrijk dat je een tegenprestatie bij verschillende donatie bedragen zet. Daarvan staan op de platforms genoeg voorbeelden. Ik zou bijvoorbeeld bij bedragen tot €25,00 een naamsvermelding achter in het boek plaatsen en bij €35,00 kreeg de donateur een exemplaar thuisbezorgd.

Vergeet nooit dat jij degene bent die antwoord op die vragen en gevoelens moet geven.
Zorg er dan ook voor dat je over de antwoorden op de vragen nagedacht hebt, maar wat je ook doet: ga nooit liegen of het mooier maken dan het is!

Mensen doneren voor jouw project!

Laat donateurs ook nooit in het ongewisse. Ze hebben geld in jouw project gestopt om hun eigen redenen, maar willen dan wel op de hoogte worden gehouden van de stand van zaken. Je kunt het eenvoudigweg niet maken geen bedankje te sturen, bijvoorbeeld.
Als een project niet gelukt is, ben je verplicht hen hiervan op de hoogte te stellen en te zorgen dat zij hun  donatie terug krijgen.
Donateurs hebben tenslotte in jouw project gedoneerd, hoe gunbaar je ook bent voor hen waardoor ze over de streep zijn getrokken, niet in jouw persoonlijke financiën. Dat is een wezenlijk verschil dat vaak niet wordt herkend. Het project, daar gaat het om, niet om jouw rekening op een zonnig terrasje van te betalen als het project niet gelukt is, maar de centen op je rekening worden gestort door het platform!!

Voor de Kunst zorgt ervoor dat de donateurs hun geld terugkrijgen als een project niet succesvol blijkt en ik kan je aanraden dat ook als voorwaarde te nemen als je voor een platform kiest. Zo heb jij er  nooit meer omkijken naar en kan je niemand vergeten terug te betalen of in de verleiding komen het geld aan andere zaken op te maken. Een grote denkfout die veel projectleiders maken, is te denken dat de donateur het geld toch al gestort heeft, het kennelijk kan missen en het uiteindelijk niets meer uitmaakt wat ermee gebeurt of er akkoord mee gaat dat het ‘in de toekomst’ bij de realisatie gebruikt gaat worden.

Nee! Zo werkt dat dus niet! Het crowdfunden is een momentopname waarbij de donateur voelt een steentje bij te kunnen dragen tot het vervullen van een droom, niet een liefdadigheidsdonatie voor jouw persoonlijke uitgaven in welke vorm dan ook.

Voor de donateur

Als donateur voel jij je bij een project betrokken. Dat kan zijn doordat je de persoon goed kent. Of  vrienden kennen de persoon goed en het komt vertrouwd over. Het project spreekt je erg aan. Je kunt je er helemaal in verplaatsen (zoals ik met de beginnende schrijvers en ArtEZ) en zo zijn er wel meer redenen te bedenken waarvoor jij wilt helpen met het realiseren van dromen van een ander.

Onthoud hier ook dat jij doneert aan een project en niet aan de persoonlijke financiën van een persoon. Als jij het goed zou vinden dat er van jouw donatie een wijntje op een terras werd gedronken, deed je dat waarschijnlijk voor iemand die jou erbij zou willen hebben!
Wees dus nooit bang dat duidelijk te maken aan de projectleider van een crowdfunding.

Het is zeer teleurstellend als je blindelings doneert, al is het €5,-  en je hoort of ziet er niets meer van, moet zelf achter de feiten zien te komen en in het ergste geval als een bedelaar je eigen geld terugvragen bij een niet gelukte crowdfunding.

Ik spreek uit ervaring.

Ik heb de laatste jaren in veel verschillende projecten gedoneerd.
Een paar daarvan:

Een bouwproject in Venezuela waar een vriendin met zeer goede bedoelingen een huis voor haar vriend en schoonfamilie wilde bouwen. Zij konden het geld tussentijds van de rekening van het platform halen om alvast te beginnen met de bouw.  De liefde is over en er staat alleen nog een fundering en 2 muren. De kans dat de rest ooit nog afkomt is hierbij nihil.
Een filmproject van een reizende familie in Peru. Vrienden van vrienden. Ik heb er een mooie bedankmail voor gehad, de film zelf nooit gezien. Ik weet niet eens of die ooit afgemaakt is.
Boeken van beginnende schrijvers. Die heb ik allemaal in huis, sommigen met een persoonlijke boodschap of naamsvermelding.
Een schuur in de tuin ombouwen tot praktijkruimte voor een alleenstaande moeder. Het is nooit van de grond gekomen bij gebrek aan donaties.
Eindexamen project van een volledige examenklas van ArtEz, de kunstacademie in Arnhem. Die was geslaagd en daar heb ik de eindresultaten van mogen bewonderen.
Een alternatieve behandeling voor borstkanker van een vriendin die in Slovenië woont. Ze is gelukkig genezen en schoon verklaard.
Waar ik met mijn ervaring  in de toekomst op ga letten om vooral geen scheve gezichten of zelfs ruzie met vrienden te krijgen:

Betaalt het platform de donaties terug als het project niet is gelukt? De laatste keer dat dit niet het geval was, moest ik zelf de projectleider vragen hoe het zat en of ze het geld terug wil storten, wat dus duidelijk niet in goede aarde viel.
Kan de projectleider het geld tussentijds opnemen, nog voor duidelijk is of het project kans van slagen heeft? Zo ja, dan doe ik alleen een toezegging en stort pas als het daadwerkelijk zover is, om half afgemaakte projecten en ongemakkelijke gesprekken te voorkomen.
Krijg ik een geldig contact adres voor een link, uitnodiging of persoonlijke toezegging van de projectleider voor datgene wat beloofd is bij de projecten? Dat kan een mailadres of Social Media groep zijn die hiervoor in het leven is geroepen.
Is dit niet vanzelfsprekend opgenomen in de projectvoorwaarden (een projectleider kan dit eenvoudig vergeten zijn) vraag hier dan om voordat je doneert.
Op deze manier zorg je ervoor dat je vrienden blijft en er geen ongemakkelijke situaties, onnodig onbegrip of oeverloze discussies ontstaan door het verwezenlijken van dromen met elkaar.


Heb jij ervaring met crowdfunding? Dan zou het te gek zijn als je dat hieronder wilt delen.

Maak er weer een mooie dag van!

~Emmy


Op deze website kunnen affiliatie links staan. Meer info op Officiële Zaken.

You Might Also Like

25 Comments

 • Reply Felice Veenman 11 januari 2018 at 20:46

  een helder artikel. Ik wist relatief veel van crowdfunding omdat mijn dochter een tijdlang heeft gewerkt voor een bedrijf dat de crowd fundiing doet van grote projecten ( ik weet niet of zij het fijn vindt dat ik dat hier bij naam en toenaam noem)

  • Reply Budget Diva Magazine 12 januari 2018 at 09:16

   Dank je wel! Ben blij dat te lezen. En ik snap dat je voorzichtig bent met namen 😉

 • Reply Willem Meester 5 oktober 2017 at 15:01

  Wat een handige tips! Hoe werkt dat precies met een beginnende schrijver als ik vragen mag?

  grt Willem

  • Reply Budget Diva Magazine 16 oktober 2017 at 14:40

   Ik heb een schrijfweek gehad met Geert Kimpen in Frankrijk. Die heeft ook een uitgeverij London Books waar je in eigen beheer met hun hulp je boek kunt uitgeven en jezelf kunt laten coachen door steengoede redacteuren. Ik zou daar eens contact mee opnemen. Dan kan je je wensen en status met schrijven kenbaar maken en geven hen jou gepast advies.

 • Reply Sofie 5 oktober 2017 at 14:44

  Ik heb hier zelf nog nooit iets over gehoord of gelezen en heb hier ook nooit aan meegedaan. Toch interessant om hier iets over te lezen nu!
  Sofie onlangs geplaatst…2 nieuwe gadgets voor mijn telefoon!My Profile

 • Reply Danella 4 oktober 2017 at 15:40

  Heb zelf nog nooit meegedaan aan een crowdfunding actie of er zelf eentje georganiseerd, maar vond het wel heel interessant om erover te lezen! Bedankt:).
  Danella onlangs geplaatst…Kerrie- kokossoepMy Profile

 • Reply Lien 4 oktober 2017 at 13:30

  Handig artikel, al heb ik het zelf nog niet echt nodig gehad.

 • Reply Nicole Orriëns 4 oktober 2017 at 11:03

  Dankjewel voor de handige informatie. Ik ben weer een stuk wijzer over crowdfunding nu!
  Nicole Orriëns onlangs geplaatst…Kosten boodschappen per maand: wat is reëel?My Profile

 • Reply Judith 3 oktober 2017 at 17:33

  Een vriendin van mij heeft via tenpages haar boek gepubliceerd gekregen. Je moet dan 10 pagina’s schrijven, mensen die het leuk vinden kunnen dan investeren, en verdienen zo terug als je boek ook echt uit komt.

 • Reply Michelle 12 mei 2017 at 10:02

  Ik ben nog nooit in aanraking geweest met crowdfunding. Ik wist wel wat het was, maar vond het heel fijn om het zo duidelijk uitgelegd te zien, inclusief je tips. Wel handig om te weten waar je het voor kan ‘gebruiken’ en waar je precies op moet letten.
  Michelle onlangs geplaatst…BOEKRECENSIE: Het dameskoor van Chilbury – Jennifer RyanMy Profile

 • Reply Kirsten 12 mei 2017 at 08:44

  Leuk artikel! Wat je nu ook vaak ziet is dat kickstarter wordt gebruikt als een soort pre-order functie. Bijvoorbeeld bij designers die enamel pins laten maken. Die gebruiken dan een kickstarter om het geld in te zamelen om de productie te kunnen starten. En de backers krijgen dan de pin (of meerdere afhankelijk van het bedrag wat ze backen) thuisgestuurd, met korting tov. een pin kopen die al is gemaakt. Dat vind ik zelf wel een heel toffe toepassing van crowdfunding!
  Kirsten onlangs geplaatst…BTW voor beginners #1 – Wat is BTW eigenlijk?My Profile

 • Reply Susan | susanblogt.nl 12 mei 2017 at 07:16

  Zelf heb ik hier (nog?) niet mee te maken, maar dit is zeker een handig artikel! Alles is duidelijk en zeker prettig om door te lezen voordat je een actie wil starten.
  Liefs, Susan
  Susan | susanblogt.nl onlangs geplaatst…10 FILMS VOOR EEN GEZELLIGE MOEDERDAGMy Profile

 • Reply kim 11 mei 2017 at 20:23

  Goed artikel dit! Ik heb er wel eens mee te maken gehad. Voor een grafsteen voor mijn overleden vader. Het bedrag van de grafsteen kwam veel te hoog uit en daar was geen budget meer voor. Dit omdat de steen speciaal moest zijn om op de joodse begraafplaats te mogen staan. Gedoe allemaal! Uiteindelijk koste het mij TE veel tijd om donateurs te zoeken en kreeg ik er zelf een beetje een vreemde smaak van
  kim onlangs geplaatst…Flip klok screensaver how toMy Profile

  • Reply Budget Diva Magazine 12 mei 2017 at 08:10

   Dat is heftig! En ja, het grootste gedeelte van de promotie moet je zelf doen en kan op donateurs ook anders overkomen dan je had gewild. Ik hoop dat het uiteindelijke goed gekomen is met de steen voor je vader. Dat kan je er eigenlijk gewoon niet bij hebben, natuurlijk.
   Budget Diva Magazine onlangs geplaatst…Crowdfunding: Do’s and Don’tsMy Profile

 • Reply Hillybillybeauty 11 mei 2017 at 18:57

  Ik heb er geen ervaring mee, maar weleens gedoneerd waar geld nodig was om een jongetje met kanker naar Amerika te krijgen. Ik vind het een prima manier om elkaar te helpen! Succes met je boek!
  Hillybillybeauty onlangs geplaatst…Outfit of the Day: Tante Betsy Dress Summer Cross Stripe NavyMy Profile

  • Reply Budget Diva Magazine 13 mei 2017 at 08:43

   Ik hoop dat het goed is gegaan met dat jongetje. Dat is toch ook echt een vorm van crowdfunding geweest 😉

   Dank je wel. Dat boek is nog lang niet klaar, maar ik laat het zeker op fb weten als het zover is 😉

 • Reply Laura 11 mei 2017 at 13:09

  Interessant om te lezen. Er zitten toch wel wat zaken bij waar ik nog niet had bij stilgestaan en die ik zeker in het achterhoofd ga houden moest ik ooit zelf een crowdfunding opstarten of doneren voor iemand anders.
  Laura onlangs geplaatst…Mijn ervaringen #1My Profile

 • Reply Amanda 11 mei 2017 at 12:31

  Goed stuk zeg! Het fenomeen ‘crowdfunding’ ken ik heel goed, maar ik heb er nog nooit echt mee te maken gehad. Het is altijd bij ‘van horen zeggen’ gebleven. Ik vind je tips dan ook erg nuttig, voor iedereen die erbij betrokken is. Mooi dat je aan al die ‘rollen’ hebt gedacht!
  Amanda onlangs geplaatst…Drie leuke aftel-apps als je gaat trouwen (voor iPhone)My Profile

  • Reply Budget Diva Magazine 13 mei 2017 at 08:45

   Dank je wel voor de complimenten! Ik hoop ook dat anderen er in de toekomst echt iets aan hebben. 😉

 • Reply Anna 11 mei 2017 at 12:09

  Mooi geschreven en duidelijk stuk

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Ik blijf graag op de hoogte


  Meer in Leef, Persoonlijk
  Allergoedkoopste gezichtsreiniger

  Gezichtsreiniger en tonic die ook lief is voor je budget   We weten het allemaal: het reinigen van de huid...

  Sluiten