Spaar

Geld besparen op babyproducten door kokosnootolie

Nieuwe collecties outdoorkleding & schoenen

 


DIY Babyverzorging


Baby’s zijn zo kwetsbaar dat het best lastig is goede keuzes te maken voor ze. Helemaal als het gaat om baby producten. Ben jij nooit ongerust over de chemicaliën en andere ingrediënten in producten die je in de winkel koopt? Het is verbluffend eenvoudig om al die dure potjes en flesjes te vervangen voor zelfgemaakte en natuurlijke producten. Het hebben van een baby is al duur genoeg en het is nog leuk om te doen ook.

 

Kokosnootolie is 1 van die fijne producten met hele goede eigenschappen waar jij je als moeder helemaal geen zorgen meer over hoeft te maken.  Deze puur natuur verzorger is zo bijzonder, dat je het voor zo goed als alles kunt gebruiken bij de verzorging van jouw baby. En je portemonnee is er ook heel blij mee.

 

Voordelen van kokosnootolie voor baby’s

Kokosnootolie zit vol gezondheidsvoordelen, zoals kalmerende werking, antioxidanten en antibacteriële stoffen.  Het is zonder twijfel de meest verzorgende olie die je voor het tere huidje van je kleintje kunt gebruiken. De meeste lotions en crèmes werken voornamelijk op de oppervlakte, terwijl kokosnootolie een veel diepere en langduriger werking heeft. De structuur van de olie is ideaal voor diepe absorptie van de huid.

Besparen op babyproducten
    Photo credit: BékiPe via Foter.com / CC BY-NC

 

Hier kan je het voor gebruiken:

1. Berg

Berg is heel normaal bij baby’s. Het ziet eruit of je kleintje heel veel roos heeft op de plekken waar het hoofdje de wieg het meest raakt. Het is ook bekend onder de naam seborrheic dermatitis. Kokosnootolie kan wonderen verrichten in deze situatie.

Masseer wat olie op het hoofdje, vooral op het gebied waar de berg zit.
Laat het 20 minuten intrekken en borstel de schilfers met een erg zachte baby borstel voorzichtig weg.
Als de schilfers weggeborsteld zijn, spoel dan het hoofdje af met lauw water.

 

2. Eczeem

Eczeem is vrij normaal bij baby’s doordat hun huidje erg gevoelig is en snel uitdroogt. Het verdwijnt vaak vanzelf als ze ouder worden, maar het is oncomfortabel en kan tot infectie van de huid leiden als je kleintje er aan krabt. Kokosnootolie kan verlichting geven door zijn hydraterende eigenschappen.

Masseer je baby met de olie voor of na het badje en nog eens voor het slapen gaan om voor een goede hydratatie van de huid.
Regelmatig een massage met de olie zorgt voor een aanzienlijke vermindering van de eczeem bij baby’s.

 

3. Luieruitslag

Zoals de naam al zegt is dit een uitslag dat ontstaat op de plekken waar de luier zit. Het is meestal rood en kan snel uitspreiden als het niet behandeld wordt. Kokosnootolie vormt een barrière tussen vocht en luier en voorkomt verdere irritatie. In tegenstelling tot speciale crèmes, tast de kokosnootolie stoffen luiers niet aan, wat ook alweer iets zegt, natuurlijk.

Breng een laagje kokosnootolie aan op alle plekken die door de luier worden bedekt na het badderen en bij elke verschoning.
Masseer vooral goed in het kruis en de plooien van de huid, waar de uitslag als eerste opkomt. De vochtinbrengende eigenschappen helpen bij de uitslag en de antibacteriële eigenschappen helpen verspreiden voorkomen.

 

4. Zachte haartjes

Als je baby net geboren is, zijn de haartjes zijdezacht, maar kunnen droog en onhandelbaar worden. Gebruik kokosnootolie om het haar zacht en gezond te houden.

Maak het haar nat tijdens het badje en breng een beetje olie gelijkmatig aan. Hiervoor is het handig als je de olie 10 seconden in de magnetron zet om het vloeibaar te maken. Bij erg droog haar kan je ook een beetje inmasseren en het de volgende dag uitspoelen. Dit is niet mijn favoriete manier, omdat de lakentjes er vet van worden en dat ligt naar mijn idee niet echt lekker voor je kindje. Doe dit dus alleen als je denkt dat het echt nodig is.

 

5. Droge lipjes

Baby’s hebben een gevoelig huidje dat snel op temperatuur reageert. Droge en daardoor schrale lippen kunnen heel erg ongemakkelijk schrijnen voor je kleintje, zeker als je borstvoeding geeft.Daarbij kan je kleintje ook steeds aan de lipjes likken om de pijn te verzachten, wat natuurlijk de uitdroging verergert.

Pak een droog en onaangeraakt wattenstaafje en dip het in een klein beetje olie. Breng het aan op de lippen en de omgeving daar omheen.
Zorg ervoor dat je geen druk zet, dat doet meer pijn en zorgt voor meer ongemak bij je kindje.

 

6. Insectenbeten

Jouw baby is vatbaarder voor insectenbeten dan jij, omdat het daar niet zo weerbaar voor is en er moeilijker af kan blijven als het jeukt. Daarbij is het huidje veel gevoeliger, waardoor het sneller en heftiger rood en gezwollen raakt. Risico daar weer bij is dat het ontstoken kan raken. Gebruik de olie als redding. Het heeft een natuurlijke antibacteriële  en ontstekingsremmende eigenschappen.

Neem wat olie in je handen en wrijf ze tegen elkaar om het op te warmen.
Breng het voorzichtig aan op en rond de huid waar je de beet ziet. Zorg ervoor dat je niet te hard wrijft. Dit doet pijn en zorgt voor een zeer ongemakkelijk gevoel bij je baby. Laat het zitten tot het volgende badje. Je zult zien dat de roodheid en zwelling snel afnemen.

 

7. Zelfgemaakte baby wasgel

Het is altijd een uitdaging een goede wasgel te vinden voor je baby dat niet alleen goed reinigt, maar ook uitdroging tegengaat. De meeste babyproducten bevatten toch een of ander chemisch goedje dat ongewenste effecten heeft op de huid van je baby. Je weet misschien ook nog niet voor welk ingrediënten  je baby allergisch is, dus zelfs de meest gerenommeerde merken kunnen een allergische reactie veroorzaken door de chemicaliën die er in zitten.

In plaats van spullen uit de winkel, kun je beter kokosnootlolie gebruiken om je baby te wassen.  Het maakt het huidje schoon, is vrij van chemicaliën en er zitten geen andere onbekende ingrediënten in waar je naar op zoek moet bij een allergische reactie.

Neem gelijke delen kokosnootolie en wonderolie en meng ze goed door elkaar.
Breng dit aan over het lijfje en gezichtje voor het badje. Masseer het zachtjes in om het vuil door het mengsel op te laten nemen. Daarna in het badje en het schone water de substantie af laten spoelen.

 

8. Hoofdluis behandeling

Soms, als er grotere kinderen of volwassenen in huis zijn die besmet zijn met hoofdluis, kan je baby ook besmet raken. Hoewel het mogelijk is de hoofdluis met een luizenkam te verwijderen, is het een uiterst pijnlijke kwestie voor je kleintje. Het schraapt en krast over het kleine bolletje. Dat moet je niet willen. Als je baby hoofdluis heeft, geeft dat veel ongemakken en jeuk. Er is ook een kans dat dat de hoofdluis zich verspreid naar de oortjes en oogjes als ze in grote getallen aanwezig zijn. Daar moet je toch helemaal niet aan denken?

De antibacteriële en antischimmel eigenschappen van kokosnootolie helpt bij het onder controle brengen van de invasie en werkt als voorzorg voor nieuwe besmetting.

Gebruik een beetje appelzijn (liefst biologisch) om het haar van je baby uit te spoelen. Laat het in het haar tot het op natuurlijke wijze is opgedroogd. Niet föhnen, hoofdluis is gek op warmte!
Is de azijn eenmaal opgedroogd in het haar, breng je de kokosnootolie aan. Zorg ervoor dat je alle haartjes hebt bedekt.

Indien mogelijk, bedek het hoofdje met een douche mutsje of baby mutsje van stof, dit zal wel vet worden. Is dit mogelijk omdat de baby het er af trekt, laat het dan zo  lang mogelijk in het haar. Het liefst een hele nacht. Spoel de azijn en olie uit met schoon water als het lang genoeg heeft ingewerkt.

 

9. Baby Acne

Het komt voor dat je baby acne plekjes vertoont op het huidje. Door de gevoelige huid, kunnen ze makkelijk kleine uitbarstingen krijgen die rode plekken, zwellingen en jeuk veroorzaken. Deze zullen niet altijd verdere infecties veroorzaken, maar zijn wel ongemakkelijk voor je baby, zeker als het jeukt. Als de baby eraan krabt, kan het wel tot infecties leiden.

Neem een klein beetje kokosnootolie in je handpalm en wrijf met een vinger de olie warm. Breng het aan over de acne plekken en laat het een tijdje werken als een natuurlijke, niet chemische behandeling.
Je kunt het na een tijdje afspoelen met warm water of gewoon laten zitten.

Waarschuwing: Overleg wel eerst met bijvoorbeeld het consultatie bureau of het echt wel baby acne is, voordat je dit doet. Het kan ook op acne lijken, maar iets totaal anders zijn.

 

10. Borst massage bij verkoudheid

Baby’s vatten nu eenmaal makkelijk en vaak een koutje. Dit maakt het moeilijk voor je kleintje vrij te ademen en kan zelfs met de voeding in de weg zitten. Niet tijdig behandelen kan tot koorts leiden. Massage met kokosnootolie kan helpen de verstopping van de neus en borst los te krijgen en helpt de verkoudheid te behandelen. In plaats van een agressief product met chemicaliën en veel te sterke geur te gebruiken, maak je simpel en goedkoop je eigen rub als veel beter alternatief.

Neem 2 theelepels essentiële olie als pepermunt of eucalyptus. Voeg daarbij een volle eetlepel kokosnootolie en meng het geheel goed.
Neem wat van het mengsel in je handpalmen en wrijf het warm.
Wrijf zachtjes over de borst van je baby, zing of neurie gerust zachtjes terwijl je dit doet om je baby op zijn / haar gemak te houden. Zo maak je er ook nog een mooi contact momentje van.

Kokosnootolie werkt als een natuurlijke anti-virus en antibacteriële vocht inbrenger. Smeer ook hele kleine beetjes rond het neusje wanneer het erg verstopt is.

 

11. Spruw

Spruw of candida is een veel voorkomende schimmelinfectie bij alle mensen en dus ook baby’s, luieruitslag is er 1 van. Het komt voor in de mond, de huid waar de luier omheen zit en andere lichaamsdelen van je baby waar veel vocht vastgehouden wordt. Ook naast het mondje, als de baby kwijlt rond het tandjes krijgen. Ook kan voorkomen als kleine witte vlekjes op de tong, dat komt vooral voor binnen de twee maanden na de geboorte.

Als je baby spruw heeft terwijl je borstvoeding geeft, kan je dagelijks een lepel kokosnootolie drinken om je baby de voordelen van de olie via de moedermelk binnen te krijgen.

Je kan ook wat kokosnootolie op en om je tepels of op de speen van de fles aanbrengen vlak voor de voeding. Op deze manier komt het ook goed in het mondje en helpt het de symptomen te verlichten en te voorkomen dat het terug komt.

 

12. Baby Tandpasta

Wanneer je baby een paar maanden is, kan je alvast beginnen met het masseren van het tandvlees om de pijn van het tandjes krijgen wat te verzachten. Bijkomend voordeel is dat het de hygiëne van de mond en tandjes op peil houd. Zodra de eerste tand doorkomt, kan je starten met tandpasta om het tandvlees en tandje gezond en bacterie vrij te houden.

Er zijn genoeg baby tandpasta’s te krijgen die allemaal doorgaan als veilig. De vraag is wat er eigenlijk allemaal inzit of je daar al zo vroeg aan wilt beginnen. Veel beter en goedkoper is het om kokosnootolie als tandpasta voor je kleintje te gebruiken.

Neem een klein beetje kokosnootolie op je vingers en masseer het zachtjes op het tandvlees. Doe dit elke dag in de ochtend. Doe dit ook in de avond vanaf het moment dat het eerste tandje is doorgebroken.

 

13. Tandpijn

Hierboven is al gesproken over het gebruik van kokosnootolie als tandpasta.

Gaat je baby last krijgen van pijn door het doorkomen van de tandjes, kan je naast bovenstaande methode ook speentjes en bijtringen insmeren met kokosnootolie om de pijn te verzachten.

Door de natuurlijke ontstekingsremmer in de kokosnootolie, helpt het bij het verzachten of voorkomen van de ontsteking die vaak gepaard gaat bij tandjes krijgen. Door kokosnootolie aan te brengen op de verschillende hulpmiddelen, ben je er zeker van dat je baby een natuurlijke pijnstiller, antibacterieel en ontstekingsremmer binnen krijgt, wat veel verlichting kan geven tijdens deze moeilijke periode.

 

14. Baby massage

De meeste ouders zijn zich bewust van de voordelen van baby massage. Het gebruik van kokosnootolie is daar heel prettig bij in gebruik en vrij van chemicaliën.

Neem gelijke delen kokosnootolie en extra virgin olijfolie en meng dit goed met elkaar. Je kunt er een paar druppeltjes essentiële olie als lavendel bij doen en goed mixen. Klaar is je natuurlijke, heerlijk rustgevende massageolie.

 

15. Meconium

Kokosnootolie is ideaal voor het verwijderen van meconium. Het plakkerige, op teer lijkende goedje uit de darmen van je kindje vlak na de geboorte. Het is de eerste ontlasting en vaak lastig zonder druk weg te poetsen van het dunne, gevoelige huidje, wat heel oncomfortabel is bij je pasgeborene. Een beetje kokosnootolie op een wattenschijfje is je redding. Je hoeft alleen even de olie te op het huidje met meconium te deppen en na zo’n dertig seconden met 1 zachte beweging te verwijderen.

 

16. Eten

Moeders die borstvoeding geven kunnen kokosnootolie via hun eten of direct  met een lepel binnen krijgen, om de voordelen bij de baby te binnen te krijgen. Het innemen van kokosnootolie verhoogt ook nog eens de melkproductie.

Een beetje kokosnootolie toevoegen aan huisgemaakte babyvoeding is ook een aanrader.
Hypoallergenische kokosnootolie  bevat laurinezuur dat de vertering van het voedsel veel makkelijker maakt en daarbij verstoppingen verzacht, zelfs kan voorkomen. Het helpt je baby ook bij het goed opnemen van de voedingsstoffen in groenten als pompoen, wortelen en bladgroenten.

 

17. Builen, brandwondjes en sneetjes

Jouw kleintje kan een echt stoertje zonder angsten zijn en daardoor makkelijk tijdens ontdekkingsreizen in en om het huis met blauwe plekken, builen, kleine brandwondjes en sneetjes voor je staan. Geloof me, ik spreek uit ervaring!

Gebruik pure, organische kokosnootolie als effectieve behandeling. De antimicrobiële eigenschappen helpen het genezingsproces te versnellen. Het laurinezuur en middellange vetzuurketen zijn verantwoordelijk voor de antimicrobiële eigenschappen. Veel ouders gebruiken het ook bij lichte brandwondjes, maar ik raad je aan eerst de huisarts te bellen of bezoeken bij dit soort wondjes. Brandwondjes zijn over het algemeen net iets verradelijker dan ze lijken.

 

18. Schimmelinfecties anders dan spruw

Schimmelinfecties zijn de meest ernstige vorm van luieruitslag bij baby’s.  Ook hier geldt dat het het meest voorkomt in de vochtige gebieden als hierboven beschreven. Het ziet eruit als rode uitslag met witte vlekjes die erg pijnlijk zijn.   Het gebruik van kokosnootolie helpt meteen en verzwakt de bacterie die het veroorzaakt. De antibacteriële en antischimmel werking van de olie voorkomt verdere huidinfecties. Deze eigenschappen maken kokosnootolie  de’ huidheler’ bij uitstek.

Doe wat lauwwarm water in een kom. Pak een hele zachte, dunne doek en doop die in de kom en wring hem uit.
Maak de te behandelen huis schoon met de doek en laat het even natuurlijk drogen.
Breng wat kokosnootolie aan met je schone handen en laat ook die natuurlijk drogen.

Herhaal dit bij elke verschoning

Door het eten:

Het via voeding binnen krijgen van de olie door de baby helpt ook bij de behandeling van schimmelinfecties, maar dan van binnenuit. Als je kleintje nog niet toe is aan het zelf eten, kan de moeder het innemen bij borstvoeding.

 

Organische Kokosnootolie

Kokosnootolie krijgt steeds meer bekendheid in de hele wereld om zijn antibacteriële, antischimmel werkende en antivirale eigenschappen.

Gebruik voor baby’s altijd pure, organische kokosnootolie, bijvoorbeeld die van Pit&Pit. Dat is ook beter voor het milieu. Andere kokosnootoliën kunnen een chemische behandeling hebben gehad als raffineren en bleken, waardoor al het goede eruit gehaald is en het een waardeloos product is geworden. En dat willen we niet.


Belangrijk:

Voor je bovenstaande tips in de praktijk brengt is het zeer belangrijk eerst te checken of er kokosnoot allergie in de familie voorkomt! Mensen kunnen overal allergisch voor zijn, dus ook voor dit wondermiddel.

Kokosnootolie allergie komt zelden voor, maar mocht het zo zijn, kunnen deze symptomen voorkomen:

Onophoudelijk niezen, hoesten, kortademig, oorsuizen, buikpijn of tintelende jeuk. Als je  1 van de symptomen ontdekt, ga dan naar de huisarts.


Maak er weer een mooie dag van!

~Emmy


Lees ook: kokosnootolie voor meer besparingstips met kokosnootolie in jouw huishouden.

 

You Might Also Like

13 Comments

 • Reply Kimberley 26 september 2017 at 16:02

  Super handige tips, maar ik zit al 3.5 jaar niet meer in de baby’s. Helaas. Soms mis ik het wel. Zeker met deze tips. En nog eens goedkoop ook.
  Kimberley onlangs geplaatst…Slechte recensies restaurant XAXAMy Profile

  • Reply Budget Diva Magazine 28 september 2017 at 14:41

   Ja dat scheelt echt heel veel. En wat dacht je van al afval dat je bespaard?

 • Reply Dhini 26 september 2017 at 13:41

  Wat handig tips. Baby massage deed ik dagelijks toen mijn zoon baby was. Ik mis het wel.
  Dhini onlangs geplaatst…OLIV’ BIO biologische huidverzorgingMy Profile

  • Reply Budget Diva Magazine 28 september 2017 at 14:43

   Babymassage deed ik inderdaad ook. Zo heerlijk vonden ze dat en ik genoot altijd van het ‘wij-momentje’en de rust die er over hen heen kwam

 • Reply Corine 26 september 2017 at 11:59

  Ik zit al een tijdje niet meer in de luiers zeg maar, maar dit is denk ik ook heel goed te gebruiken voor volwassenen. Goede tips! 🙂
  Corine onlangs geplaatst…We stellen aan u voor, de nieuwe bloggers van Tutta Bella Italia: Helmut & BertMy Profile

  • Reply Budget Diva Magazine 26 september 2017 at 12:55

   Daar heb ik ook nog een artikel over 😉 Maar je hebt inderdaad gelijk

 • Reply Nicole Orriëns 26 september 2017 at 11:06

  Vooral de tip dat je het kunt gebruiken tegen luizen spreekt mij erg aan. Daar hebben wij hier in het verleden helaas vaak en veel last van gehad.
  Nicole Orriëns onlangs geplaatst…Hoe kun je je trap weer mooi maken?My Profile

  • Reply Budget Diva Magazine 26 september 2017 at 12:56

   Ik ook, en naar ik begrijp van tweets die ik de laatste dagen lees, is het nu weer kommer en kwel

 • Reply Farah 26 september 2017 at 09:51

  Ik heb geen kleine meer maar wat een handige tips, ik wist helemaal niet dat je met kokosolie/vet zoveel kon

 • Reply Anja 26 september 2017 at 09:30

  Hele goede tips, ben dol op dit soort artikelen: lekker natuurlijk en ideaal voor baby’s. Kleine opmerking: met eucalyptus etherische olie moet je goed uitkijken, is namelijk eigenlijk niet geschikt voor baby’s en kleine kinderen (inhaleren kan, maar insmeren moet je echt uitkijken).
  Anja onlangs geplaatst…Winactie vrijkaarten Beurs Eigen HuisMy Profile

 • Reply Kimberly 26 september 2017 at 09:23

  Wat een handige lijst!

 • Reply Lodi 26 september 2017 at 09:18

  Nooit geweten dat je kokosnootolie voor zoveel dingen kon gebruiken. Ik gebruik het alleen om af en toe in te bakken, maar dit is helemaal verrassend! Op zich ook wel logisch, want het is natuurlijk een natuurlijk product.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.