Leef Ontwikkelen Persoonlijk Verdien

Internationale Vrouwendag 2018: gendergelijkheid


Sustainable Development Goals nr 5:

Vrouwen en mannen zijn gelijk


 

Vandaag is het 8 maart en dat betekent wereldwijd Internationale Vrouwendag. Dat is al zo vanaf 1911 en vanaf 1912 ook in Nederland.
Over het onstaan van deze bijzondere dag bestaan verschillende lezingen, je leest het hier.

Elk jaar heeft de Internationale Vrouwendag een thema en dit jaar is het doel nr 5 op de lijst van Sustainable Development Goals (pdf download) of klik voor een overzicht in het Nederlands hier: Duurzame Ontwikkelingsdoelen.
Doel nr 5 is Vrouwen en mannen zijn gelijk.
Dat lijkt voor ons heel logisch. Toch is dat niet alleen in het buitenland op veel gebieden niet zo. In het Westen zijn er toch ook nog schrikbarend veel verschillen tussen mannen en vrouwen, met name op de werkvloer. En dan heb ik het niet over genderneutraliteit, dat zijn weer compleet andere discussies.

Foto: Austin Schmid op Unsplash budget diva magazine

Foto: Austin Schmid op Unsplash

Waar gaat het dan wel over?

Al sinds 1980 is het in Nederland verplicht dat werkgevers mannen en vrouwen gelijk belonen voor gelijke arbeid, maar dat lijkt anno 2018 nog steeds niet te lukken. In 2030 moeten alle doelen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen gehaald zijn. Dat lijkt ver weg, maar als in 2018 een Nederlandse wet uit 1980 nog niet 100% wordt nageleefd, kan je je mischien wel voorstellen hoeveel werk er wereldwijd nog aan de winkel is.

Andere Europese landen liggen al een stuk voorop met hun tools, transparantie en wetgeving met IJsland aan kop.

Waar is  mijn €300.000,-?

WOMEN Inc. heeft in samenwerking met Loonwijzer berekend dat een vrouw in een werkend leven gemiddeld €300.000,- minder salaris verdient dan een man.
Volgens het CBS is het loonverschil nog steeds 16.1%. Dat moet echt anders.

Daarom heeft WOMEN Inc. een campagne opgezet om met de hulp van jou en mij  en natuurlijk onze dochters, dit verschil naar 0% te krijgen.
Met die campagne maken ze vrouwen bewust van hun financiële situaties bij het maken van bepaalde keuzes.

Doe de Weet wat je waard bent test om een idee te krijgen van jouw inkomen en wat je daadwerkelijk zou moeten verdienen.

Financiële vrijheid

Met Budget Diva Magazine probeer ik ook vrouwen bewust te maken van financiële keuzes en te informeren over investeren, sparen voor de grotere doelen en meer te doen met geld.
Dat laatste niet met tips over h oe je met €50,- p.w. 5 monden voedt, maar hoe je er meer van maakt en betere keuzes  maakt in de aanschaf van grotere items in je leven.

Waar we het over eens kunnen zijn is dat financiële vrijheid een groot goed is. Hoe die financiële vrijheid eruit ziet is voor iedereen anders. Voor de een zal dat een bedrag zijn waarmee ze zelf kan beslissen wat ze ermee doet buiten het gezin, voor de ander is dat pas als er minimaal een ton per jaar door haar wordt verdient en ze die wereldreis  kan maken.

Hoe dan ook is het belangrijk vandaag eens echt stil te staan bij jouw financiën.

 • Klopt jouw salaris in verhouding met jouw mannelijke equivalent?
 • Wat is voor jou op dit moment financiële vrijheid en hoe zou dat in de toekomst eruit moeten zien?
 • Hoe zie jij jou mogelijkheden om een gelijkwaardig inkomen t.o.v. van de mannelijke bevolking te creëren?
 • Word je hierdoor gestimuleerd voor jezelf te beginnen, part-time of full-time? Zo ja, wat is dan jouw droom?

Denk er serieus eens over na vandaag en maak eens een ‘Internationale Vrouwendag-schriftje’. Schrijf daarin alles op wat in je opkomt als je bij bovenstaande stilstaat. Doe dat de komende jaren en zie na verloop van tijd zelf jouw veranderingen, voortgang en dingetjes waar nog aan gewerkt mag worden. Je zult verbaasd staan van wat dit met jouw persoonlijke ontwikkeling doet.

Wat ga jij vandaag doen?

Ik ga vanmiddag met mijn dochter naar het Sonsbeekpark in Arnhem om het vrouw zijn te vieren met al die mooie, sterke vrouwen van gisteren, nu en morgen. Deze dag staat daar in het teken van Divine Feminine en Empowerment. Helemaal iets voor ons.
Daarnaast zet ik op mijn social media een aantal keer #wijzijngelijkwaardig

Op de website van Internationale Vrouwendag staan alle geregistreerde activiteiten per provincie. Zoek er 1 uit en geniet van het vrouw-zijn vandaag!


Doe je mee? Dan lees ik graag hieronder jouw verhaal. Nog mooier is het als je jouw verslag over jouw activiteiten op deze belangrijke vrouwendag voor de Lezers Lounge zou schrijven.

Maak er weer een mooie dag van!

~Emmy 


 

You Might Also Like

8 Comments

 • Reply Bas 8 maart 2018 at 21:04

  Vrouwen en mannen moeten gelijk zijn, ik vind het daarom ook heel goed dat daarbij wordt stilgestaan. Samen koken, samen de huishouding en eigenlijk samen alles… 😉 Is toch ook gezelliger?!

 • Reply karin 8 maart 2018 at 20:00

  ik was het totaal vergeten, totdat ik daarnet een chocolaatje kreeg in de supermarkt 🙂

 • Reply Stefaan Blogvivant 8 maart 2018 at 19:40

  Vrouwen en mannen zouden overal gelijk moeten in zijn! Maar soit voor vandaag wens ik je een fantastische dag toe net zoals de andere!

 • Reply Tania 8 maart 2018 at 19:14

  Ik wist ook totaal niet dat er speciale activiteiten voor georganiseerd werden

 • Reply Jadis 8 maart 2018 at 19:11

  Oh wat leuk dat er dit soort evenementen worden georganiseerd ! Heel goed!

 • Reply Felice Veenman 8 maart 2018 at 16:22

  hoewel ik mijzelf al een levenlang als feministe beschouw, doe ik nooit iets aan vrowendag.Vandaag nog vroeg ik me af waarom eigenlijk niet?

 • Reply Eileen 8 maart 2018 at 15:35

  Mooi dat je het op deze manier nog iets meer onder de aandacht brengt. Ik wist inderdaad ook niet dat er speciale evenementen worden georganiseerd. Jammer, maar voor jullie: veel plezier!

 • Reply Manon 8 maart 2018 at 11:29

  Wat leuk dat er ook speciale evenementen worden georganiseerd. Wist ik niet! Jammer dat het om deze reden moet gebeuren natuurlijk, want het blijft bizar dat er nog steeds ongelijkheid is. Goed dat je er aandacht aan besteed!

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Meer in Leef, Ontwikkelen, Persoonlijk, Verdien
  Foto's als een pro budget diva magazine
  Hoe je foto’s maakt als een pro!

  Ooit afgevraagd wat het geheim is van mooie foto's? Het is niet echt een geheim, ook al kan het zo...

  Sluiten