Leef Persoonlijk

Ooit gehoord van de Lifestyle Creep?

Nieuwe collecties outdoorkleding & schoenen

This post is also available in: enEnglish

 


Tips om de verleiding te weerstaan


Je hebt een nieuwe baan, loonsverhoging of leuke bijverdienste gevonden en je besteedbaar inkomen is flink verhoogd. Gefeliciteerd!
Nu komt echter de truc: geef het niet allemaal uit.

Er zijn natuurlijk wel meer redenen waardoor je een nieuw besteedbaar inkomen genereert als die hierboven. De meest voorkomende reden is de carrièreladder, maar een uitbetaling van een levensverzekering, erfenis of loterij horen ook tot de mogelijkheden.

Als het besteedbaar inkomen stijgt, krijgen veel mensen de neiging om veel meer uit te gaan geven. Er bestaat een theorie die beweert dat bij elke stijging van 10% inkomen, een stijging van 20% uitgave staat.  Dat is ook terug te zien in de voorbeeldbegrotingen van het NIBUD.
Deze manier van uitgeven heeft grote invloed op de groei van jouw welvaart in de toekomst. Die zal hierdoor flink afnemen.

Lifestyle creep

De Amerikanen noemen dat heel mooi de Lifestyle Creep.

Lifestyle Creep is dus het automatisch meer uitgeven als er meer geld binnen komt. Veel mensen maken die fout, zoals ik heb gedaan. Ik ging van een minimum inkomen van €1500,00 in 2001 naar €4000,00 netto in 2002 door mijn goede baan in de financiën (serieus: ik gaf advies aan particulieren) na afronding van mijn opleiding. Daar hoorde ook een auto van de zaak, tankpas, een mobiele telefoon en laptop bij. Mijn levensstandaard ging duidelijk enorm omhoog.

Ik kocht een huis en trok er met 2 tieners als alleenstaande moeder in. We kochten alles wat we nodig hadden voor de inrichting en keken niet naar de prijzen in de supermarkt. De garderobes werden flink uitgebreid en in de schoenen fetish van moeders werd flink voorzien.  En wat hebben we een gave feesten georganiseerd, zowel voor mijn vrienden als voor die van de kids… Op die manier werd ook het schuldgevoel voor het harde werken zo’n 60 uur per week gesust.

Hoewel het heel natuurlijk is nieuwe dingen te willen kopen, werkt het op termijn vaak tegen je als je dat ook in de praktijk brengt. Als je je baan verliest, ziek wordt of in een scheiding verwikkeld raakt, betekent dat vaak dat je een financiële terugval krijgt en je levensstandaard ineens weer naar beneden moet worden bijgesteld. Dat had natuurlijk opgevangen kunnen worden als je had gespaard, maar dat is nooit gebeurd in de Lifestyle Creep waarin jij je hebt laten vangen.

Goed bedoeld advies van een ervaringsdeskundige

Ja, inderdaad. Ik ben ook door omstandigheden weer gezakt naar het minimum. Naar Griekenland verhuist en weer in welvaart geleefd tot de crisis daar krachtig insloeg en ik gedwongen  werd terug te gaan naar Nederland. Dat betekende een absoluut minimum door gebrek aan werk en langs elkaar heen werkende instanties. Ik heb gewoon 10 maanden met een kwartje in mijn portemonnee van hot naar her gelopen en van vrienden moeten leven tot uiteindelijk de volgende kans zich aandiende, die ik natuurlijk met beide handen greep.

In plaats van al het geld uit te geven, zijn er een aantal dingen die je eerst op zou moeten zetten:

 • Een noodfonds-wat je nodig hebt aan inkomen voor zo’n 3 tot 6 maanden
 • Investeringen (na je eerst goed verdiept te hebben in deze materie)
 • Sparen op een manier die bij jou past
 • Pensioen
 • Afbetaling van evt. schulden
 • Studieplannen

Wat in de praktijk het beste werkt, is mijn ervaring nu, is een compromis. Je zet een gedeelte opzij voor lekker leven op je oude dag en spendeert een gedeelte aan lekker leven nu. Uiteindelijk moet je ook in het moment kunnen genieten en niet alleen maar bang zijn voor later, want laten we eerlijk zijn: geld kan je niet meenemen als er geen later meer is.


Heb jij hier ook een ervaring in of wil je je gedachten delen? Doe dat gerust hieronder, we zijn nu eenmaal nieuwsgierige, leergierige wezens…

Maak er weer een mooie dag van!

~Emmy


Slimme Vrowouengids voor Succesvol beleggen

Geld elnen een goed idee?

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Nicole Orriëns 16 oktober 2017 at 06:56

  Sinds ik hierover gelezen heb op dit blog, moet ik er vaak aan denken!
  Nicole Orriëns onlangs geplaatst…Een veganist in het gezinMy Profile

 • Reply Dhini 5 oktober 2017 at 09:53

  Wat een interessant artikel. Ik heb gat in mijn handen maar ik spaar de laatste een paar jaar wel vooral als je wat duurde dingen wilt kopen 😀 en of naar mijn moeder het sturen (ze woon in Indonesië in eentje, haar man (mijn vader) is al overleden. Gelukkig woon mijn groot zus in dezelfde stad)
  Dhini onlangs geplaatst…TRIND Winter in New Delhi Collectie 2017-2018My Profile

  • Reply Budget Diva Magazine 16 oktober 2017 at 14:43

   Wat goed van je. Zal best een belasting voor je zijn. Ik heb bewondering hiervoor.

 • Reply Jessica 4 oktober 2017 at 16:21

  Zodra ik salarisverhoging krijg, gaat dit direct als standaard bedrag door naar mijn spaarrekening. Ik kon het toch hiervoor ook zonder dit geld, dus hup sparen maar.

 • Reply Marla 4 oktober 2017 at 16:05

  Goed artikel. Ik spaar op drie rekeningen. 1 spaarrekening voor mezelf. 1 spaarrekening voor huishoudelijke dingen en 1 spaarrekening voor later samen. Gaat best goed zo.
  Marla onlangs geplaatst…Hoe ik steeds meer door mijn angst gaMy Profile

  • Reply Budget Diva Magazine 16 oktober 2017 at 14:45

   Knap van je hoor! Die discipline is moeilijk te pakken te krijgen, maar als je hem eenmaal hebt, is het wel rustgevend. 😉

 • Reply Girls-Things 4 oktober 2017 at 15:05

  Mooi artikel. Ik denk dat dit voor veel mensen geld. Goede tips heb je erbij gegeven,
  Girls-Things onlangs geplaatst…Persoonlijke update: Arnhem & virtual reality dinerMy Profile

 • Reply Miss K 4 oktober 2017 at 13:55

  super intressant. Ik moet toegeven dat ik het ook heb hoor. Je denkt wat geld over te hebben en je gaat dan ook veel makkelijker uitgeven….

 • Reply Nicole Orriëns 4 oktober 2017 at 12:32

  Wat een interessant verschijnsel! Dat vind ik zeker wel iets om me bewust van te zijn. Ik merk inderdaad wel dat als ik het gevoel heb dat ik genoeg geld heb, ik meer neig naar uitgeven.
  Nicole Orriëns onlangs geplaatst…Kosten boodschappen per maand: wat is reëel?My Profile

 • Reply Rinette 4 oktober 2017 at 12:07

  Ik merk het zelf ook, als ik een goede maand heb dan ga ik toch wat sneller uit eten en nieuwe kleren kopen. Terwijl dat eigenlijk zonde is. Gelukkig ben ik me daar wel steeds bewuster van en probeer ik meer te sparen.
  Rinette onlangs geplaatst…Hoe bouw je een goed pensioen op?My Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Meer in Leef, Persoonlijk
  Jij bent de baas in de supermarkt!

  Gastblog van Geld voor Nop Door Rinette Je loopt door de supermarkt om even het avondeten te kopen. Natuurlijk moet...

  Sluiten