Lichaam & geest

Helder Zien binnen jouw budget

Nieuwe collecties outdoorkleding & schoenenEen echt goede opticien maakt echt goed verschil!


Zoals in Nip/Tuck & De Held in mij al was aangegeven werd ik 5 jaar geleden naar het oogziekenhuis doorverwezen.
Pas op latere leeftijd kreeg ik minder zicht na een leven lang gewend te zijn aan zeer goede ogen. Een bril vind ik niet altijd mooi of handig, dus moesten er ook lenzen komen. En natuurlijk zijn lenzen gewoon  lenzen, dus waarom zou je voor hetzelfde product bij de 1 meer betalen dan bij de ander?

 

De grote jongens

Op naar de grote commerciëlen in de branche, de prijsvechters onderling: Pearle, Hans Anders, Eyewish en Specsavers. Goedkope maandabonnementen en kwalitatief goed spul, werd me gegarandeerd.

Juist. Tot ik een jaar later in het oogziekenhuis zat met grote droge plekken op mijn oogbollen. Alsof ik voorover in een kuil op het strand van Scheveningen was gestruikeld en met de snoet nog eens goed door het zand was gehaald… Wat een pijn en ongemak. Dat was acuut een verbod op lenzen en biologische neptraan-oogdruppels mee, die ik de komende jaren ( echt jaren) mocht gaan gebruiken.

Heel dapper een bril uitgezocht bij Pearle, waarvan ik me binnen een week afvroeg hoe die verkoopster me zo naar buiten had kunnen laten gaan! Wat een draak van een loerijzer! Ik was alleen gegaan met een oude bril op mijn neus. Die moest af om nieuwe monturen te kunnen passen en ik zag gewoon niets, dus had vol vertrouwen het oordeel van de verkoopster aangenomen. Helemaal niet slim natuurlijk.  Foutje van €843,00.

 

Uitleg van de oogarts

Wat was er nou gebeurd?
Dat ik sowieso aanleg heb voor droge ogen, is natuurlijk de basis.
Iedereen heeft, naast een andere sterkte, + of -, en eventuele afwijkingen aan de ooglens, ook  een andere vorm, bolling, vochtbalans en nog wat technische mankementen. Wanneer je net als ik een platte oogbol hebt en je propt er een bolle lens in, trekt dat min of meer vacuüm en gaat ie knijpen en dat geeft een onaangename druk. Blijkt de lens ook niet extra zuurstof doorlatend, zit hij als seconden lijm op het oog en droogt het hele geval uit, dat weer voelt als die Scheveningse kuil hierboven.

 

Na 2 jaar weer een poging

Een beetje eigenwijs ben ik wel, dus ik zat na 2 jaar weer bij de grote jongens. Dit keer omdat ik met vuurspuwen nu eenmaal geen bril kan dragen i.v.m. allerlei gevaren door 1200 graden Celsius aan het ontstekingspunt bij de mond, niet zover van de bril af.
Als ik ze alleen droeg bij de opdrachten, ging dat hartstikke goed. Deed ik ze vaker in, uit pure ijdelheid, zat ik hele dagen/avonden met mijn druppels in de hand en wist ik bij thuiskomst niet hoe snel ik in de badkamer moest komen.
Ik ging ze dus echt trouw allemaal af, de prijsvechters en heb van alles geprobeerd.

Er zijn genoeg klachten over:

 • de lenzen zelf
 • de service of het gebrek eraan
 • het grote aantal  gescheurde lenzen in de verpakkingen, die weer extra gedoe meegaven om dat vervangen te hebben
 • het nagenoeg geen advies wat te doen met de vloeistof en de doosjes

maar daar gaat dit stuk niet over, ik focus op positief.  😉

 

De make-over

De Grote Make-over Planning zorgde ook weer voor de afspraak bij de oogarts. Het was 5 jaar later en misschien was er veel verbeterd en kon ik ook de ooglidcorrectie vergoed krijgen in de tussentijd.
De ooglidcorrectie kon duidelijk niet daar plaatsvinden, de oogbollen gaven betere berichten.

De droge plekken waren geheeld, al was het wel een heel kwetsbaar laagje vocht dat er weer op zat. Ik kreeg groen licht voor lenzen die ik langer zou kunnen dragen. Voordat ik blij de deur uitliep zei ze nog heel streng: ‘Maar alleen als je ze door een echte opticien laat aanmeten. Dat betekent bij iemand die daar echt voor heeft gestudeerd en het liefst aangesloten bij een oogziekenhuis.’

 

Hartemink

Over Engelengeduld en vakmanschap

Die was in Doetinchem dus makkelijk te vinden: * Hartemink Optiek 

Herman Hartemink heeft samen met zijn vriendin Violette Vallen een mooie winkel in het centrum van de stad en is aangesloten bij het oogziekenhuis en nog wat branche verenigingen. Is volledig voorzien van alle denkbare diploma’s en certificaten om zijn winkel een deskundige, veilige, betrouwbare optiek te mogen noemen. Daarnaast is het ook nog eens een rustige, vriendelijke man. Met Engelengeduld, zoals ik later achter kwam.

Nadat mijn ogen waren gemeten en alles met een computer in kaart was gebracht, kwam er een heel uitgebreide uitleg over mijn ogen en waar de (soms letterlijke) knelpunten zitten bij mij. Met de foto’s en uitdraaien en 3-D beelden. Reuze interessant, vond ik. Daar kon ik nou wel weer heel goed naar kijken en luisteren.

Aan de hand van de resultaten werden er lenzen aangemeten om te testen. En we zouden net zolang doorgaan tot het enige juiste gevonden was. Nou, dat heeft hij geweten! Dan was rechts niet zo zuiver en dan weer links iets niet prettig. Herman ging steeds iets anders proberen om met die resultaten bij elkaar tot een ultieme lens voor mij te komen. Ondertussen werd ik heropgevoed in het gebruik van de vloeistof en doosjes. Ik heb dingen gehoord die ik echt niet wist en nu wel een goede vakantie bestemming voor oude lenzendoosjes. Hierover meer in een DIY artikel binnenkort.
Na een week of 4 was het zowaar gelukt! Ik had mij allang geadviseerd het bij een bril te houden, maar goed,  ik heb dan ook niet dat benodigde Engelengeduld.

 

Het resultaat

Ik heb de lenzen nu zo’n 3 maanden:

 • Via een maandabonnement.
 • Ik word om het half jaar gecontroleerd, krijg daar een oproep van.
 • Ze zitten heel comfortabel
 • Ik voel vaak niet eens dat ik ze in heb
 • Kan ze elke dag, hele dagen dragen
 • Hoef geen druppels meer te gebruiken
 • Voel ze alleen als ik gewoon niet lekker of vreselijk moe ben
 • Kan er uren mee aan mijn blog werken, dus aan de pc
 • Ik zie overdag en ’s avonds, in de auto, boeken en tijdschriften, op de pc en smartfoon, dichtbij en veraf alles haarscherp
 • Bovenstaande is hiervoor nog nooit gelukt

Het is dan iets duurder dan bij de prijsvechters, maar dat scheelt per maand zegge en schrijven €9,00.
Noem me gek, maar dat is geen prijsverschil waarvoor ik mijn ogen moet beschadigen, omdat ik dat niet zou kunnen betalen. Als ik het verschil niet zou hebben, heb ik überhaupt geen geld voor lenzen, ook niet voor de prijsvechters. Nu wens ik dat ik dit eerder had geweten.

Ik ben er het levende bewijs van dat echt vakmanschap ook echt het verschil maakt!
En laten we eerlijk zijn: Het staat toch een stuk frisser dan de afgrijselijke bril.

Herman, bedankt 😉 En jullie beiden van harte gefeliciteerd met jullie wereldwondertje Fleur.


*De links in dit artikel zijn geen samenwerkingen in enige vorm!

Maak er weer een mooie dag van!

~Emmy


In deze serie ook te lezen:

Mijn Grote Make-over

10 kg afgevallen met constant volle maag

Het leed dat Cosmetische Tandarts heet

Nip/Tuck & De Held in mij

Voor een prikkie

Wie mooi wil zijn moet pijn lijden 

Kijk haar nou!You Might Also Like

7 Comments

 • Reply Dhini 25 juli 2017 at 09:50

  Wat fijn dat je goed geholpen bent.
  Dhini onlangs geplaatst…Dagje uit : Sprookjesweken JulianatorenMy Profile

 • Reply Nicole Orriëns 24 juli 2017 at 14:45

  9 euro voor goede service en advies vind ik het ook zeker waard. Fijn dat je zo goed geholpen bent.
  Nicole Orriëns onlangs geplaatst…Janneke Brinkman servies bij de ActionMy Profile

 • Reply Sofie 24 juli 2017 at 14:09

  Wat vervelend zeg! En wat naar ook van de bril die uiteindelijk niet mooi was!
  Sofie onlangs geplaatst…Mijn nieuwe blog lay-out!My Profile

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Meer in Lichaam & geest
  Nip/Tuck & De Held in mij

  Ooglidcorrectie Een jaar of 5 geleden was ik al eens in het oogziekenhuis in Doetinchem geweest wegens oogklachten. Hierover lees...

  Sluiten