Familie & vrienden Kinderen en geld Leef Spaar

Leer tieners budgetteren

Nieuwe collecties outdoorkleding & schoenen

This post is also available in: enEnglish


Leer tieners Budgetteren


 Met geld om leren gaan

Een van de meest belangrijke dingen die we als ouders kunnen doen is tieners met geld om leren gaan, zodat ze kunnen bouwen aan een solide financiële toekomst kunnen bouwen. Hier vroeg mee beginnen zal hen zelfverzekerd met geld om leren gaan en met succes binnen hun budget leren blijven.

Hieronder een paar tips om je te helpen te beginnen met jouw kinderen te leren hoe ze kunnen sparen en omgaan met geld op de lange termijn.

teenagers budget education budget diva magazine

Familie budget

Betrek ze in het familie budget. Een van de beste dingen die je voor je tiener en hun financiële verantwoordelijkheidsgevoel kan doen is ze mee te laten denken in je eigen familie budget. Of een onderdeel daarvan als je het niet zit zitten je hele financiële plaatje te delen.

Of je ze nu betrekt in je maandelijkse evaluatie van het budget of dat je ze vraagt mee te denken uit te vogelen wat de hoogste prioriteit heeft, ze hebben praktijk ervaring nodig.

Als je met je tiener het budget bespreekt, probeer ze dan in een taal die ze begrijpen uit te leggen waar het gaat. Laat bijvoorbeeld zien hoe de €100,00 die je kunt besparen op elektriciteit door ongebruikte apparaten uit te schakelen, het zwembad abonnement of dat te gekke paar schoenen kan betalen.

Leren Budgetteren

Een paar leuke dingen waarmee je je tiener jou kan laten helpen met het budgetteren van maand tot maand, om ze een idee te geven hoe een budget werkt;

Laat ze helpen met het menuplan en stel het boodschappen budget op. Laat hen zien hoeveel voedsel daadwerkelijk kost en hoe snel je door je voorraad heen bent in jouw huishouden. Dit zal hen helpen te begrijpen waarom jij bepaalde dingen wel of niet koopt en ze zullen beter voorbereid zijn op hun eigen voedsel budget later.

Laat hen de energie-, telefoon- en waterrekeningen zien. Spoor ze daarmee aan jou te helpen met besparen door alternatieven te zoeken om af te koelen of warm te blijven in de seizoenen. Bijvoorbeeld: trek een vest of extra sokken aan of een dunner shirt i.p.v. de airco of waaier.

Je kunt ze ook vragen zelf eens uit te zoeken op verschillende manieren geld te besparen op gas, water, licht en andere uitgaven.

Leer ze prijzen te vergelijken. Bijvoorbeeld op het gebied van internet/telefoon providers, supermarkten en kledingzaken fysiek of online. Reken daar reiskosten en/of parkeergeld of verzendkosten bij.

Eigen geld budgetteren

Leer ze een bankrekening te beheren. Een van de grootste valkuilen van tieners als ze volwassen worden, is het onvermogen om goed hun geld te beheren.

Laat ze niet alles  met een pas betalen, maar hun budget in contanten verdelen en uitgeven, zover dat mogelijk is.

Je kunt ze hiervoor een kasboekje bij laten houden, hoe ouderwets dat ook klinkt. Helemaal leuk als je ze zelf zo’n suf boekje op laat pimpen met bijvoorbeeld washi tape

Leer ze hoe kopen op afbetaling écht werkt en laat waar mogelijk cijfers zien. Kijk bijvoorbeeld bij Wehkamp wat de rente is als je op afbetaling koopt. Laat ze iets uitzoeken en maak een fictief account op Excel waarop je de maandelijkse afbetalingen, de termijnen en rente verwerkt.  Is die dure broek het echt waard als hij allang versleten of zó ontzettend 2016 is en jij er in 2017 nog steeds voor betaald?

Hoewel ze de noodzaak van een budget en hoe het allemaal werkt best kunnen begrijpen, het echte geld zelf kan een probleem zijn. Veel jongvolwassenen verdienen geld en hebben meer dan genoeg om binnen hun behoeften te leven. Dat ze toch in de problemen komen, komt simpelweg door verkeerd budgetteren.


Heb jij zelf nog tips of een ervaring in tieners en budgettering? We lezen ze graag

Maak er weer een mooie dag van!

~Emmy


Op deze site komen affiliatie links voor. Lees de info op Officiële Zaken

 

 

You Might Also Like

12 Comments

 • Reply Miss K 29 september 2017 at 21:10

  Super goeie tips eigenlijk. Ben nu al aan het bedenken hoe ik de kids de waarde van geld ga aanleren.

  • Reply Budget Diva Magazine 30 september 2017 at 16:05

   Dat is zo eenvoudig nog niet. Er spelen natuurlijk heel veel factoren mee. Vaak is het een combi van feiten en jouw gevoel van wat bij ze past, de enige manier om te slagen in die bewustwording

 • Reply Laura 28 september 2017 at 22:31

  Dat tipje over een menu samenstellen doen we hier thuis al. Dan kan ik zelf ook eens kiezen wat er oo tafel komt. Soms dan zet mijn moeder de verwarming op en dan zit ik daar met mijn trui aan, dan zijn de rollen net omgekeerd: dochter die moeder op de vingers tikt?

 • Reply Girls-Things 28 september 2017 at 20:32

  Heel goed! Handige tips ook ;).
  Girls-Things onlangs geplaatst…En toen was mijn moeder haar mobiel kwijt…My Profile

 • Reply Nicole Orriëns 28 september 2017 at 20:10

  Ik vind het een goed idee om tieners te leren budgetteren. Daar hebben ze hun hele leven nog gemak van.
  Nicole Orriëns onlangs geplaatst…Over een vis die de oceaan zoektMy Profile

  • Reply Budget Diva Magazine 29 september 2017 at 12:14

   Dat zeker. Het hoort in feite gewoon bij de opvoeding, maar praten over geld blijft toch een dingetje n veel huishoudens 😉

 • Reply Lynn 28 september 2017 at 15:05

  Ik ben hier zeker voorstander van. Ik heb dat meegekregen van thuis waarvoor ik heel dankbaar ben.

 • Reply Marla 28 september 2017 at 15:01

  Mijn ouders hebben ons best goed geleerd om te gaan met geld. Daar ben ik ze nog steeds erg dankbaar voor. De tips die hier staan zijn ook erg goed. Ik zal ze onthouden voor later.

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Meer in Familie & vrienden, Kinderen en geld, Leef, Spaar
  Geld besparen op babyproducten door kokosnootolie

    DIY Babyverzorging Baby's zijn zo kwetsbaar dat het best lastig is goede keuzes te maken voor ze. Helemaal als...

  Sluiten