Beleggen Cursussen Spaar Verdien

5 Tips voor Beginnende Beleggers

This post is also available in: enEnglish


Investeren kan heel intimiderend lijken.


Voor het internet tijdperk bleven de beurspoorten gesloten, barrières werden opgeworpen en de taal met al het vakjargon zo onbegrijpelijk mogelijk gehouden. Alles om de ‘gewone man’, en zeker vrouwen, buiten te sluiten. De beurs was er alleen voor de mannen met de drive om veel geld in korte tijd te verdienen. Leek het. Toch was daar een goede reden toe. Slecht geïnformeerde investeerders zijn niet ongevaarlijk, vooral voor zichzelf. Er zijn nu eenmaal belangrijke regels en wetten rond investeren, die bedrijven en investeerders moeten beschermen tegen de ongecontroleerde hebzucht waar menigeen toe in verleiding is gebracht. En die wetten en regels werken, voor het grootste gedeelte, al decennia goed.

Maar het investeren in aandelen is ook onnodig moeilijk gemaakt om een kleine groep belanghebbende partijen te helpen: beleggingsmakelaars, financiële adviseurs en dergelijke. Mensen die liever hebben dat beleggers onwetend blijven en buitensporig hoge kosten betalen.

Welkom internet

Met het internet en de transparantie die tegenwoordig door de overheden verplicht wordt, komen de wijsheid en leerprocessen in ieders bereik die ook maar een beetje geïnteresseerd is in deze vorm van inkomen. Elke term, elke vorm, elk bedrijf is op te zoeken en voor iedereen begrijpelijk te krijgen. Ook voor jou.

tips voor beginners beleggen aandelen fondsen risico verdienen

Hieronder geef ik je een paar tips waarmee je met meer vertrouwen en goed verstand zelf de eerste stappen in beleggen kan zetten, zeker als je zelf voor je pensioen wilt zorgen. We hebben het pensioen-nieuws de laatste dagen weer mogen volgen en daar werd ik persoonlijk niet heel blij van.

1. Een aandeel bezitten is een stukje van een bedrijf bezitten

Je bent vanaf dat moment een stukje eigenaar. Dat brengt met zich mee dat je daarbij ook je verantwoordelijkheden en rechten krijgt. Je hebt bijvoorbeeld het recht op informatie over groei en risico’s die op dat moment van belang zijn voor het bedrijf. Je hebt daarbij de verantwoordelijkheid op je genomen om die info ook daadwerkelijk te lezen.

2. Laat je onderwijzen

Beginnen met investeren is eng. Als je jezelf geen tijd gunt te leren hoe een en ander werkt, is het net of je in  Holland Casino aan de roulette tafel zit en alles los moet laten als er “rien ne va plus” geroepen wordt door de croupier.

Gelukkig zijn er voldoende manieren waarop je de basis kan leren. Online, via boeken en zelfs klassikaal.

Voorbeelden hiervan zijn:

Starten met beleggen van de ING
Het ING beursspel, zoals ik al aangaf in de Slimme Vrouwengids voor Succesvol Beleggen,
Beleggen voor beginners door A. Reekers, verkrijgbaar bij Bol.com
Klassikaal bij het Beleggingsinstituut.nl

3. Risico hoort er helemaal bij

Bij investeren betekent meer risico nemen, het potentieel voor meer beloning. Bij aandelen, bijvoorbeeld, hoor je hogere uitkeringen bij winst te krijgen.

Kan je geld verliezen? Natuurlijk, wat omhoog gaat, kan altijd weer naar beneden komen. En het stijgen van de koersen is zinloos als de waarde de inflatie niet overschrijdt. Als je niet in paniek raakt en de portfolio met rust laat, is verlies op de lange termijn niet erg waarschijnlijk.

Neem als beginner dat risico door middel van indexfondsen. De beste manier om dat te doen is niet door je geld te storten in Apple-aandelen, maar in goedkope index en beursgenoteerde fondsen. Klik om te Tweeten

Die fondsen bundelen al het beleggersgeld, om veel verschillende beleggingen in één keer te kopen. Je kunt investeren in fondsen die aandelen van Nederlands bedrijven hebben, een die internationale bedrijven bezit en in een fonds met opkomende markten. Als je dat doet, ben je redelijk gediversifieerd, wat wil zeggen dat je een goede spreiding hebt waarmee je op de lange termijn niet fout kan.

4. Aandelen zijn volatiel

Heel belangrijk om te weten en vooral te beseffen:
Volatiliteit is als een investering behoorlijk stijgt en daalt in een korte periode.

Aandelen zijn vaak meer volatiel dan obligaties.  Het is daarom ook aan te raden je geld te spreiden met het kopen van aandelen over meerdere bedrijven. Zo voorkom je dat je alles verliest als een bedrijf het, om wat voor reden ook, niet red.

5. Hou de kosten goed in de gaten

Je kunt het stijgen en dalen van de aandelenmarkt niet controleren. Wat je wel zelf kunt controleren zijn de kosten die door je gekozen indexfondsen worden doorberekend. Denk aan administratiekosten, beheerkosten en aan- en verkoopkosten per transactie.

Elke euro aan deze kosten, is een euro die jouw rendementen vermindert. Beperk transactiekosten door onnodige handel te vermijden en gebruik te maken van fondsen die provisievrij zijn en geen of lage transactiekosten berekenen. De meeste aanbieders hebben een lijst van beide soorten fondsen. Als de kostenverhouding van een indexfonds meer dan 0,25% bedraagt, kan je waarschijnlijk beter met een ander in zee gaan.


Heb jij hier ervaring mee? Zo niet, wat houd jou tegen? We lezen het graag!

Maak er weer een mooie dag van!

~Emmy

In deze serie ook:

De Slimme Vrouwengids voor Succesvol Beleggen
5 Manieren geld te verliezen met beleggen
Verruim je budget: Je geld laten werken voor jou

 

You Might Also Like

30 Comments

 • Reply Cryptocurrency. Wat is dat nou precies? - 16 april 2018 at 17:32

  […] 5 Tips voor beginnende beleggers […]

 • Reply Sofie Katelijne 30 december 2017 at 17:59

  Handige tips, hoor! Moet bekennen dat ik er bijna niks van afweet maar dat het me toch wel interesseert!

  • Reply Budget Diva Magazine 31 december 2017 at 15:36

   Mijn planning voor 2018 staat er weer vol mee. Van stap voor stap tot wat meer geavanceerd. Ik moet zeggen het heel spannend te vinden! 😉

 • Reply Rinette 2 oktober 2017 at 11:03

  Bedankt voor deze goede tips! Door je gastblog ben ik toch eens na gaan denken of beleggen niet iets voor mij is. Ik zou het alleen met een klein bedrag willen doen, al haal je daar dan misschien weinig rendement mee. Eerst wil ik mijn buffer op pijl hebben en als dat gelukt is ga ik me verder verdiepen in beleggen. Ik sla dit artikel even op. 🙂
  Rinette onlangs geplaatst…Hoe Fit en Gezond zijn jouw Financiën?My Profile

  • Reply Budget Diva Magazine 2 oktober 2017 at 11:25

   Dank je wel, graag gedaan. Het mooie van deze tijd en online mogelijkheden is dat je inderdaad met kleine bedragen kan beginnen. Daarmee leren en proberen. Het is geen snel rijk principe, maar juist op de lange termijn een goede aanvulling. Als je het door hebt, kan je altijd meer gaan beleggen, maar ik zou in het begin zeker aanraden niet meer dan €100,00 te investeren.

 • Reply Judith 18 september 2017 at 10:09

  Interessant er weer zo over te lezen. Ik deed het een tijdje, maar uiteindelijk verwaterd. Eigenlijk weer mee door gaan, kan best leuk zijn nl!

 • Reply Kimberly 18 september 2017 at 10:06

  Ik doe ook niet aan beleggen!

 • Reply Elsemieke | Living on a plane 17 september 2017 at 13:34

  Op dit moment vind ik beleggen nog een beetje eng, maar wie weet in de toekomst… Dan neem ik je blogpost er in ieder geval bij. Heel duidelijk beschreven.

 • Reply Suzanna 17 september 2017 at 13:03

  Ik weet niet of beleggen iets voor mij is aangezien ik niet van risico’s nemen houd maar ik vind het wel interessant om er meer over te weten te komen. Deze blogpost was echt een goed artikel om mee te beginnen en zo iets meer te leren over beleggen en investeren.

  • Reply Budget Diva Magazine 18 september 2017 at 09:29

   Dat was ook helemaal de opzet en stimuleert me zeker er meer over te vertellen 😉

 • Reply Kwante 17 september 2017 at 12:06

  Ikzelf ben helemaal niet van beleggen of risico’s nemen met geld 🙂 Mijn partner is zich wel aan het verdiepen in bitcoins! Interessante post!

  • Reply Budget Diva Magazine 18 september 2017 at 09:31

   Wij zijn ook helemaal in-to de bitcoins. We gaan binnenkort zelf coins minen en dan zal ik de hele reis vanaf het begin in een aparte rubriek op de site verslaan. 😉

 • Reply Dhini 15 september 2017 at 21:14

  Beleggen hoor ik ooit maar nog nooit verdiepen. Mijn man wel maar tegenwoordig doet hij minder.
  Dhini onlangs geplaatst…Seasalt body scrub – Sweet FantasyMy Profile

 • Reply Danella 15 september 2017 at 13:12

  Interessant om te lezen!

 • Reply Neeltje | Thoughts in Style 15 september 2017 at 11:50

  Ik heb nog nooit gedacht aan beleggen, maar dit zijn hele fijne tips!
  Neeltje | Thoughts in Style onlangs geplaatst…If It Doesn’t Open, It’s Not Your Door | Leather Keychain DIYMy Profile

 • Reply Kim 15 september 2017 at 11:03

  Interessant artikel! Ik zou het zelf nog niet aandurven. Daarvoor heb ik er te weinig verstand van. Of beter gezegd helemaal nul komma nul verstand haha. Eerst het ING spel maar eens doen

 • Reply Adine @ LekkerLevenMetminder.nl 15 september 2017 at 09:08

  Ik ben er sinds begin dit jaar wat meer mee bezig. Mijn strategie bestaat eigenlijk uit twee delen:
  1) ik zit erin voor de lange termijn (denk: 25-30+ jaar)
  2) ik zet vooral in op indexfondsen

  Historisch gezien zit er op zo’n lange termijn altijd een plus in de markt, dus als je je niet gek laat maken door schommelingen, dan hoef je er eigenlijk helemaal niet mee bezig te zijn om ervan te profiteren. Ik laat nu automatisch elke maand geld overmaken, investeer dat grotendeels in fondsen (want dan pik je overal wat mee en verspreid je je kansen wat) en pak er soms wat aandelen bij als ik ergens iets over gelezen heb of iets wel zie zitten. Hoewel ik vind dat ik niet op korte termijn moet kijken, zit ik toch al steeds op 6% rendement (en dan doen een hoop dingen het niet eens echt heel goed). Dat is een stuk meer dan ik op mijn spaarrekening krijg.

  • Reply Budget Diva Magazine 15 september 2017 at 10:12

   Super dat je dit met ons deelt! Dank je wel. Je mag me altijd op de hoogte houden 😉

 • Reply Anne 14 september 2017 at 11:42

  Het staat in ieder geval nog op mijn bucket-list! Het lijkt me heel gaaf om eens te doen. Maar.. wat jij zegt; dan moet ik me er eerst goed in verdiepen. En het ING beursspel doen!

  • Reply Budget Diva Magazine 14 september 2017 at 12:16

   Dat is echt heel leuk. Er begint een paar x per jaar een nieuw spel. Daar kan je vrienden voor uitnodigen ,als je wilt. Veel lessen, webinars en 100.000,00 fictief geld waarmee je in het klassement gaat handelen. Alles is real time, dus echter wordt het spelen niet. De winnaars van de periode krijgen een iPad, wat natuurlijk ook stimuleert. Je kan je alvast inschrijven en een seintje ontvangen wanneer er een nieuw spel begint. Misschien is het een idee met een paar lezers van Budget Diva Magazine te gaan spelen…. Ik ben voor! 😉

 • Reply Sylvia 14 september 2017 at 11:15

  Dit zou ik idd nooit doen. Mijn geld in een oude sok? Daar weet ik zeker van dat ik het niet kwijt raakt.

 • Reply Nicole Orriëns 14 september 2017 at 11:12

  Angst en onwetendheid houdt mij tegen. En de wetenschap dat ik niet goed ben met dit soort zaken.
  Nicole Orriëns onlangs geplaatst…Gereedschap: wat is handig om in huis te hebben?My Profile

  • Reply Budget Diva Magazine 14 september 2017 at 11:16

   Daarom is het zo uitdagend om online te kunnen leren zonder dat je uit je comfortzone hoeft te stappen. Ik zou dus ook nooit voor klassikaal kiezen als ik voor mezelf en nu moest beginnen. Voor mijn opleiding kon het natuurlijk niet anders 😉

 • Reply Bo 14 september 2017 at 10:59

  Goed geschreven

 • Reply Lodi 14 september 2017 at 10:50

  Wat een goede tips! Beleggen is hier iets wat de man doet 🙂

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Meer in Beleggen, Cursussen, Spaar, Verdien
  ronald etman schuldwisser app budget diva magazine
  Schuldwisser van Ronald Etman voor studenten

  Het verhaal achter schulden, daar letterlijk creatief weer uitkomen en anderen helpen Ik ben Ronald Etman. De bedenker van de...

  Sluiten