Familie & vrienden Leef Spaar

Tips voor alleenstaande ouders

Nieuwe collecties outdoorkleding & schoenen

 


    Mijn ervaringen als alleenstaande moeder


 

Kinderen opvoeden is sowieso duur, maar als alleenstaande ouder is het helemaal moeilijk de financiële lasten te dragen. Je hebt geen partner die je helpt het een en ander aan financiële druk te verlichten en je wilt dat je kinderen helemaal niets te kort komen, weet ik uit eigen ervaring.
Met als je gevolg dat je je eigen behoeften of noodzakelijkheden opoffert om je kroost gelukkig te zien en zij alles hebben wat ze nodig hebben.

Alleenstaande Moeders

Bespaartips

Goed nieuws: je hoeft lang niet altijd en alles op te offeren. Hier zijn een paar bespaar tips voor alleenstaande ouders die je zullen helpen en je een kans geven zelfs een start met sparen te maken.

Besparen op oppas
Zet een volwassen babysitter club op! Een oppas kan veel geld kosten en niet iedere alleenstaande ouder heeft familie die in de buurt wonen of die bereid is regelmatig op te passen. Als je een paar oouders in je vriendenkring hebt, kun je afspreken om de beurt op elkaars kinderen te passen.

Voor vaste tijden als het werk gerelateerd is, maar ook in overleg op andere momenten. Bijvoorbeeld als je echt alleen naar de tandarts wilt of met die vriendin eens naar de sauna.

Zo had ik vroeger een heel netwerk in mijn woonplaats met allemaal moeders die het geen probleem vonden en blij waren zelf ook eens aan de eigen behoeften te voldoen. En de kinderen vonden het allemaal hartstikke leuk.

Deze vorm van diensten met gesloten beurs, bespaart je echt veel geld in de maand. Als een oppas voor 2 kinderen zo’n € 7,50 per uur kost en ze past 3 uur op, dat is dat al €22,50 op een avond, 1 x per maand = €270,00 per jaar. Reken maar uit als je vaker in de maand een beroep op een oppas moet doen hoeveel jij zo bespaart.

Huismerken scoren

Kijk vaker naar de huismerken in winkels. Dat is al heel vaak gezegd, maar door aanbiedingen van de A-merken, wordt dat toch nog weleens vergeten. De A-merken doen nogal eens een aanbieding via een folder die heel aantrekkelijk lijkt. Je neemt de folder mee, pakt het item en kijkt niet naar het huismerk. Die kunnen echter op dat moment ook in de aanbieding zijn of toch nog steeds stukken goedkoper zijn dat het A-merk.

Spullen als granen, bevroren groenten, gedroogde bonen, zuurgoed en gedroogde kruiden smaken echt hetzelfde als A-merken, maar zijn stukken goedkoper. Het kopen van huismerken in plaats van A-merken, iedere keer dat je boodschappen gaat doen, bespaart je met gemak honderden euro’s per jaar.

Kijk niet naar het gras van de buren

Maakt niet uit hoe groot de verleiding is, leef niet boven je stand. Jouw kinderen mogen dan vriendjes hebben met het nieuwste van het nieuwste hebben; zorg ervoor dat je jezelf niet in de schulden werkt door krediet maatschappijen te gebruiken en leningen bij anderen. Alleen maar om je kind mee te laten doen met de laatste trends.

Als je echt is wilt terwijl het niet echt noodzakelijk is, kijk dan naar een goede tweedehands of een iets oudere versie. De trends volgen elkaar in zo’n hoog tempo op dat het niet eens zal opvallen. Zo gaat het uitgespaarde geld uiteindelijk naar de zaken die echt belangrijk zijn.

Quality time

Quality time met de kinderen hoeft je ook de kop niet te kosten. Als je gewend bent veel dingen buiten de deur te doen met je kinderen, ga dan eens op zoek naar een goedkope manier die situatie thuis na te bootsen.
Maak van je huis eens een bioscoop, bijvoorbeeld
Of laat jouw kinderen en hun vrienden eens een jam-sessie thuis geven. Je creëert samen een soort podium in huis waar ze hun muziek kunnen opvoeren.

Vind jij het ook niet veel te gek worden met al die buitenissige, peperdure kant en klaar verjaardagspartijtjes in de meest luxe locaties? Ik deed er nooit aan mee. Bij mij bleven de kinderen slapen en deden we of overdag een dropping of ’s nachts levend Stratego in een nabijgelegen bos . Naar gelang de leeftijd en met de hulp van mijn vrienden. Geweldig vonden ze dat. Kostte nooit meer dan wat broodjes en limonade.

Gebruik je fantasie en wees creatief. Het zal je klauwen met geld schelen, met minimaal zoveel lol. Zelfs meer, is de ervaring.

Sparen

Schoolreisjes? Die spaarde ik bij elkaar met zegels. Ja, ja, klinkt oer-Hollands en ouderwets, maar ik spaar ze nog steeds.
Van de supermarkt waar ik het vaakst naartoe ga buiten de Lidl en Aldi. Nu is dat de Coop. Als ik daar toch moet zijn en al wat duurder uit ben, is die stuiver voor de zegel de moeite van het tellen ook niet meer. Ondanks dat ik daar niet mijn dagelijkse boodschappen doe, spaar ik daar toch zo’n €150,00 tot €200,00 per jaar mee.
Wel consequent voor elke afrekening die zegels vragen, als de kassière dat vergeet.
Vroeger betaalde ik er de schoolreisjes dus van, tegenwoordig ga ik ervan uit eten op mijn verjaardag of gebruik ik het voor de Kerstboodschappen.

Wat ook een groot voordeel is van zegelboekjes in huis: ben je eens niet in huis en je kinderen hebben acuut iets nodig, kun je ze een boekje in laten wisselen. Hierdoor hebben ze nooit teveel geld op zak, hoef jij geen contant geld in huis te laten liggen en kunnen ze toch de dingetjes halen die noodzakelijk zijn met de afspraak dat het restant geld op een afgesproken plek gelegd wordt.
Het gaf mij altijd een heel fijn gevoel.
Wel maar 1 boekje voor nood in de keukenla leggen. Niet de hele stapel, dat brengt alleen maar verleidingen die op een bepaalde leeftijd een rol kunnen gaan spelen.

Kleingeld

Geef nooit je kleingeld uit. Neem een grote pot of leuk spaarvarken en zet die in de buurt van de plek waar je altijd je portemonnee neerlegt. Als je een boodschap doet, betaal dan met papiergeld en zo min mogelijk munten. Hou het munt wisselgeld altijd apart, bijvoorbeeld in je zakken. Doe dat iedere keer dat je iets moet betalen. Als je thuiskomt zal het rammelen je eraan herinneren dat je het muntgeld in de pot gooit. Aan het eind van de maand zet je het geld op je spaarrekening. Tegenwoordig mag je bij veel banken nog maar 6 keer per jaar gratis storten, dus zou je het 1 keer per 2 maanden moeten doen. Dit kan makkelijk €200,00 of meer per jaar opleveren, afhankelijk van hoe consequent je dit doorzet en hoe vaak je contact betaald.

Spaarrekening

Als je een spaarrekening hebt, zelfs al is het maar heel weinig, geeft dat jou een veiligheidsnet. In noodgevallen of gewoon op een dag dat je je even lekker te buiten wilt laten gaan met je kinderen met een klein beetje plezier, gewoon omdat de zon zo lekker schijnt, geeft het je wat vrijheid. Zonder dat je je ernstig zorgen hoeft te maken of jezelf in de schulden werkt. Het is moeilijk om geld te sparen als alleenstaande ouder, maar je zult ergens moeten beginnen. Misschien is het 1 van deze tips.
Lees ook mijn artikel 10 manieren om te besparen en uit de schulden te blijven.


Heb jij een tip of manier gevonden waar je andere alleenstaande moeders mee helpt? Voel je vrij ze te delen.

Maak er weer een mooie dag van!

~Emmy


Op deze site komen affiliatie link voor. Lees de info op Offciciële Zaken.

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Sherry 20 september 2017 at 22:47

  Wat een handige tips. Je hebt ook in Amsterdam een site pakjekans daar staan goede tips in. Reiskostenvergoeding scholieren ze regelen daar ook iets met oppas geloof ik kinderopvangtoeslag.

 • Reply VYELLA 20 september 2017 at 19:10

  Wat een handige tips! Kan me voorstellen dat het echt pittig kan zijn.

 • Reply Janet 20 september 2017 at 19:09

  Ik heb nog geen kinderen maar kan me voorstellen hoe pittig het soms kan zijn als alleenstaande moeder, respect.
  Janet onlangs geplaatst…Reisroute: vier weken AmerikaMy Profile

 • Reply Felice 20 september 2017 at 12:24

  Leuke en heel herkenbare tips! Om de beurt bij elkaar oppassen bespaart veel geld en ook veel stress!
  Wat kleingeld betreft: als student gooide ik aan het einde van de week mijn dubbeltjes stuivers en kwartjes ( ik kom uit het gulden tijdperk) in een pot. kocht ik met gemak voor iedereen Sinterklaas cadeautjes van!

 • Reply Lodi 20 september 2017 at 10:28

  Wat een handige tips! Ik spaar ook nog steeds zegeltjes! En quality time hoeft zeker niet duur te zijn, kinderen zijn met kleine dingen ook heel tevreden.

  • Reply Budget Diva Magazine 21 september 2017 at 08:38

   Dat is zeker zo. Het gaat vooral om de aandacht en het ‘samen iets doen’zonder afleiding van telefoon, televisie of ‘grote mensen dingen’, zoals bij mij thuis werd gezegd 😉

 • Reply Lien 20 september 2017 at 10:06

  Handige tips heb je zeg! Ik denk dat ik er ook een aantal van ga toepassen!

 • Reply Nicole Orriëns 20 september 2017 at 09:31

  Quality time hoeft inderdaad niet duur te zijn. Dat zit hem juist in de kleine momenten!
  Nicole Orriëns onlangs geplaatst…Wc-bril kopen: aandachtspuntenMy Profile

 • Reply Kimberly 20 september 2017 at 09:24

  Handige tips! Vooral die van de spaarpot, dit gaat altijd sneller dan je denkt..

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Meer in Familie & vrienden, Leef, Spaar
  10 manieren om uit de schulden te blijven

  Zo kan je besparen en uit de schulden te blijven Schulden bouw je makkelijk op, maar je komt er moeilijk...

  Sluiten