Leef Spaar

Veilig shoppen op Black Friday


7 Tips voor veilig online shoppen op Black Friday


Overal ter wereld zijn mensen op zoek naar de perfecte cadeaus voor de feestdagen. Het naderende Black Friday en Cyber Monday bieden daarbij uitkomst voor de koopjesjagers. Om de perfecte aanbiedingen te vinden en lange wachtrijen en ongeduldige menigten te vermijden doen veel van ons in de inkopen via internet. Het is helaas daarom ook de tijd van het jaar waarin veel cybercriminelen mensen oplichten.

 

Cybercriminelen doen nu ook goede zaken

In 2016 trokken webshops in Nederland tijdens Black Friday 20 procent meer bezoekers dan gemiddeld in de maand november, waar dat in 2015 nog zes procent was. De verwachting is dan ook dat de groei in 2017 doorzet. Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat 30 procent van de Black Friday-liefhebbers dit jaar hoofdzakelijk of uitsluitend online zal shoppen. Deze koopjesjagers zijn een interessante doelgroep voor cybercriminelen. Kwaadwillenden kopiëren het uiterlijk van populaire websites of misbruiken namen van bekende merken en creëren namaaksites die persoonlijke gegevens afhandig maken of malware installeren.

 

7 Tips om je in te dekken:

 • Let op de geloofwaardigheid van de prijs: Wees op je hoede voor websites die producten tegen aanzienlijk lagere prijzen aanbieden dan elders, of die producten aanbieden die op landelijke schaal zijn uitverkocht. De kans bestaat dat je geen bona fide producten ontvangt, maar vervalste of gestolen goederen. En het kan zelfs zijn dat je helemaal niets ontvangt.
 • Richt je op bekende, betrouwbare bronnen:  Pop-up stores in de stad zijn alltijd leuke adresjes om te snuffelen. Pop-up stores op internet zijn altijd in handen van criminelen. Komt de naam je helemaal niet bekend voor of shop je bewust in Nederlandse shops en is het voor Nederlandse begrippen echt te exotisch? Google!
 • Kijk of er contactmogelijkheden zijn: Controleer of de website een legitiem e-mailadres en een telefoonnummer vermeldt voor klantenservice. Als de website er verdacht uitziet en je geen contact kunt leggen is dat een slecht voorteken!
 • Let op het taalgebruik: Let op duidelijke waarschuwingssignalen, zoals aanbiedingen die te mooi lijken om waar te zijn, maar ook rare teksten en fouten in de grammatica en spelling.
 • Kijk uit voor copycats: Sommige websites lijken als twee druppels water op bekende. Het enige verschil is dat de domein- of winkelnaam daar net iets van verschilt. Zo ben je misschien gewend om te winkelen bij Amazon, dat te vinden is op het internetadres https://www.amazon.com. Wees echter alert als je vergelijkbare links tegenkomt, zoals http://store-amazoncom.com.
 • Voer nader onderzoek uit: Voer de naam of het internetadres van de webwinkel in een zoekmachine in en kijk wat andere mensen hierover te zeggen hebben. Zoek op trefwoorden als “fraude”, “oplichting” of “nep”. Of kijk naar eerdere ervaringen en zoek op “ervaring”, “betrouwbaar”, “klacht”, “review” of “recensie”. Een gebrek aan recensies kan een teken zijn dat het om een nieuwe website gaat die je beter niet kunt vertrouwen.
 • Check de basisbeveiliging: Voordat je producten aanschaft, moet je controleren of je verbinding met de website is versleuteld. Moderne browsers geven dit aan door voor het internetadres van de website een pictogram in de vorm van een hangslot en/of de letters https weer te geven.

Gewapend met deze kennis wens ik je een fijne Black Friday en veel plezier met je koopjes dit jaar!


 

You Might Also Like

9 Comments

 • Reply Rinette 24 november 2017 at 21:57

  Fijne tips. Je moet op internet altijd goed opletten en niet alles zo maar aannemen.
  Rinette onlangs geplaatst…Koopjes scoren op Black Friday of toch niet?My Profile

 • Reply Haydée 24 november 2017 at 14:38

  Supergoede tips alweer Emmy! Ik denk ook vaak: “als het te mooi is om waar te zijn is het meestal ook niet waar.”
  Haydée onlangs geplaatst…Mogen vrouwen nog sexy engeltjes zijn? – Waarom ik me niet aansluit bij de kritiek op de Victoria’s Secret showMy Profile

 • Reply Mieke 24 november 2017 at 12:43

  Het is superbelangrijk om veilig op het internet te shoppen. Gelukkig letten steeds meer mensen er op maar ik denk dat artikels als het jouwe toch nog nodig zijn.

 • Reply Felice 24 november 2017 at 11:51

  Wat een goed en degelijk artikel! je geeft echt even handen en voeten aan hoe je moet opletten! In plaats van wat ik doe, maar een beetje op je gevoel af gaan

 • Reply Felice 24 november 2017 at 11:49

  wat een degelijk en goed artikel!! Dank je wel! Ik lette altijd wel een beetje op zal ik maar zeggen, maar jij geeft het echt handen en voeten

 • Reply Lynn 24 november 2017 at 11:08

  Wat een goed artikel zeg!
  Hier had ik helemaal nog niet bij stil gestaan…

  Xxx

 • Reply Nicole Orriëns 24 november 2017 at 11:06

  Goed dat je hier ook aandacht aan besteed. Er zijn helaas altijd mensen die misbruik proberen te maken.
  Nicole Orriëns onlangs geplaatst…Expeditie Robinson: bekende versus onbekende NederlandersMy Profile

 • Reply Ciska 24 november 2017 at 10:46

  Super handig artikel! Maakt je erg bewust van de gevaren.

 • Reply Lodi 24 november 2017 at 09:25

  Wat en goed artikel, een gewaarschuwd mens telt voor twee!

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Meer in Leef, Spaar
  zestig euro waardebon van dekbed discounter met budget diva magazine winactie
  Winactie met Dekbed Discounter

  De winnaar is: Bodil Met haar inzending:  Het toppunt van luiheid is deze slogan niet afm.. Van harte gefeliciteerd met...

  Sluiten