Leef

Waarom praten we makkelijker over seks dan over geld?

Nieuwe collecties outdoorkleding & schoenen

Het taboe op praten over geld


Sinds ik in mijn Lezers Lounge een oproep plaatste over het budget van mijn lezers, zijn er maar 2 personen geweest die dat wilden. En die staan nog dicht bij mij ook. Tijd voor mij eens een onderzoekje te doen naar de oorsprong van het taboe op praten over geld. Bij het Googlen van het woord taboe komt ook het woord seks op. Lijkt ook erg logisch taboe en seks…

Ik plaatste dezelfde oproep op verschillende Social Media en kreeg privéberichten van mensen die er alleen over na wilden denken als ze volledig anoniem konden blijven. Dat kan, natuurlijk, dus ze denken er nog wat langer over na. Tot mijn verbazing kreeg ik ook redelijk veel vinnige tot zelfs boze berichten met de vraag waarom ik dit allemaal wilde weten. Het gaat immers niemand wat aan.

Terecht natuurlijk, als je er zo over denkt. Het gaat ook niemand echt wat aan. Het is gewoon interesse naar wat er in het gemiddelde huishouden speelt, wat de (on)mogelijkheden zijn, dromen en doelen waar naar gewerkt wordt.
We zitten hier op een site over geldzaken en het leven, dus ik vind dit een uitgelezen plek om dat te kunnen doen. Lezers die elkaar inzichten geven en er iets uit kunnen herkennen of halen voor zichzelf
Ik was op  het idee gekomen door tijdschriften als Libelle die elke week het complete huishoudboekje van een lezeres doorlicht. Die 5 vragen van mij waren er  maar heel summier bij.

GeldIMAG0222

Vragen over het seksleven

Tijdens mijn speurtocht zag ik op verschillende Social Media platformen, ruim toegankelijk voor kinderen, onderzoekers die om uiteenlopende redenen vragen stelden over seks. Heel expliciete vragen ook. En wat schetst mijn verbazing? Hónderden   reacties met zeer uitgebreide antwoorden worden er achter de naam en profiel foto’s, zonder enige vorm van schaamte of maar 1 boze reactie, geplaatst.

En die vragen over seks voor een of ander onderzoek, scriptie of journalistiek stuk dat in de planning bij een damesblad staat, staan tussen de leuke katten- en hondenfilmpjes en de trotse opa-met-kleinkind berichten door. Wat nog vreemder is: in benamingen en bewoordingen die niets aan de fantasie overlaten, zó expliciet.

Nu weet ik dingen van mensen die ik inderdaad helemaal niet wil weten.

Wat cijfertjes

Hoe komt het toch dat praten over geld zo’n taboe is?
Als Budget Coach krijg ik veel mailtjes van mensen die vragen hebben over hun geldstroom. Wat mij opvalt is dat veel van die mensen hun partners minder vertellen dan mij. Dat er dus in huishoudens zelfs financiële geheimen zijn tussen partners. Volgens een onderzoek van het NIBUD is 65% van de stellen niet op de hoogte van inkomen, uitgaven en eventuele schulden van de partner en doet 1 van de 2 de administratie van het huishouden.

Het is zelfs zo dat volgens onderzoek 78% van de Nederlanders vind dat je niet over geld hoort te praten. Inkomen en schulden worden alleen besproken met familie als het niet anders kan, omdat ze bijvoorbeeld hulp nodig hebben.

Nog een interessante uitkomst van een onderzoek van de University College London;
Mensen zijn 7x meer bereid met vreemden te praten over seks, affaires, voorkeuren en SOA’s dan over hun inkomsten en uitgaven!

Is dat niet raar?

Al met al heb ik nog geen antwoord op de vraag kunnen vinden waarom we makkelijker over seks praten dan over geld.

Ik denk dat we opener moeten zijn over geld.
Geld beïnvloed ons leven en we hebben er elke dag mee te maken, of we willen of niet. In plaats van te leren over het seksleven van een ander, leer ik liever van elkaar over zoiets belangrijks als geldstroom in ons dagelijks leven. Om dat leven ook leuker te maken buiten de slaapkamer. Dat het daar meer dan leuk is geloof ik wel na al die reacties op seksonderzoeken. 😉


Hoe zie jij dit taboe? Heb jij wel het antwoord op deze vraag? Deel het met ons of stuur een mailtje naar info@budgetdivamagazine.com


Maak er weer een mooie dag van!

~Emmy


This post may contain affiliate links. Please read my disclosure for more info.

 

 

 

 

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Meer in Leef
Het leed dat Cosmetische Tandarts heet

Hoe ik uiteindelijk toch betaalbaar mijn tanden witter kreeg   Doordat ik tussen de voortanden een minuscuul spleetje heb, ze aan de...

Sluiten