Familie & vrienden Leef Spaar Thuis

Zo bespaar je op je boodschappen

This post is also available in: enEnglish


Een paar tips om te besparen op je boodschappen


In mijn 2 persoonshuishouden, met regelmatig onze kinderen en kleinkinderen over de vloer, zijn de grootste kosten toch wel de boodschappen.
In Griekenland had ik mijn eigen cateringbedrijf, dus ben gewend om gezond en snel te koken. Ik was echter wel erg verwend wat betreft de producten die ik ervoor kocht. Ik kon tenslotte alles in het groot kopen en verkopen, voor meerdere gerechten gebruiken en goed bewaren in de nodige opbergruimten.

 

Het helpt allemaal een beetje mee

Op de aanbiedingen letten helpt, een budgetplan bijhouden helpt, maar toch lag de verleiding constant op de loer. Ik heb nu ondertussen een vinger weten te leggen op wat gewoonten en die onderuit weten te halen waardoor ik heel veel bespaar op onze boodschappen.

Grocery boodschappen budget diva magazine save

Zelf babyvoeding maken

Met de komst van de kleinkinderen heb ik wel weer mijn oude gewoonte uit de kast gehaald: zelf babyvoeding maken. Daar gebruik ik mijn kleine kruidenhakker voor.
De potjes in de winkels zijn helemaal niet meer te betalen en zo vreselijk smakeloos, dat ik dat de kruimels niet eens aan wil doen. Hierdoor leren ze ook alles eten wat we thuis gewend zijn en is de overgang van smaak niet zo groot. Een groot compliment kreeg ik van mijn dochter dat zij zeker weet daardoor nu alles te lusten.

Verkwisting

Hoewel ik ondertussen goed met aanbiedingen en groot inkopen ben geworden, kwam het te vaak voor dat ik voedsel weg moest gooien dat over datum of ronduit verlept was en kookte voor een weeshuis. Zelf een saus als kaassaus of knoflooksaus en marinades maken is lekkerder en net zo snel als een pakje openen en in water oplossen. Daarbij maak je wat je nodig hebt en is het veel goedkoper. Een zakje saus kost al gauw €1,50, zit boordevol suikers en zouten en stoffen die ik niet eens uit kan spreken, laat staan dat mijn lijf ze wil accepteren.
Op oneindig veel recepten sites en You Tube staan recepten en video’s hoe je elke willekeurige saus naar eigen smaak kan maken.

Klinkt dullig: Afwegen.

Je weet ondertussen echt wel hoeveel je zelf, je partner en kids eten. Hierdoor zijn de schalen altijd leeg en gooi je niets meer weg.
Gerechten als spaghettiesaus, soepen en stoofvlees maak ik in grote hoeveelheden en vries ze in porties in. Mocht 1 van ons eens alleen moeten eten, is dat nog lekker makkelijk ook en voorkomt dat je naar de snackbar sjeest.

Creatief met restjes

Maak ik van de restanten van de week een lekkere soep of aardappel tortilla. Er zijn op Pinterest meer dan genoeg recepten te vinden die je kunt maken met resten groenten en fruit.

Plan je maaltijden

Een van de dingen die ik vreselijk vond is het vooruit plannen van mijn maaltijden. Ik wilde eten waar ik op dat moment zin in had en moest er niet aan denken vooruit te verzinnen wat er op tafel kwam. Hoe kon ik nou op maandag weten waar ik op vrijdag trek in had? Toch heb ik me erover heen gezet door de planning voor de catering.

Terug in Nederland ging ik meteen over op het volgende systeem:
Elke 10 dagen mijn voorraad groenten te halen en daar de recepten op uit te zoeken. Bij de slachter hier in de buurt haal ik eens in de maand een grote hoeveelheid vlees en gevogelte en vries dat in porties in.
Ik hou de aanbiedingen scherp in de gaten, sla dat in en verwerk dat om het langer houdbaar te maken. Zie de folder-apps die nu helemaal hun opmars maken.

Zo eet ik toch iedere dag wat er in me op komt, maar dan met de aanwezige ingrediënten als inspiratie.
Er zijn ook genoeg recepten-apps waarvan je weekmenu’s inclusief boodschappenlijst kunt downloaden. Mijn favoriet is toch wel Koken met Aanbiedingen. Heerlijke, makkelijke recepten. Puur gemaakt met aanbiedingen van de grote supermarkten en wat iedereen normaal toch wel in huis heeft.
Hierdoor bespaar je verrassend veel geld.

Stop met individueel verpakte producten

Het is altijd weer even een beetje werk, maar grote hoeveelheden verdelen in porties en bewaren, scheelt echt teveel om het niet te doen. Ook hier geldt weer: op internet is plenty te vinden hoe je voedsel beter en langdurig kunt bewaren.
Ik heb afwasbare opbergdozen in alle formaten en vormen in overvloed. Dat is ook weer wat liever voor het milieu Door vooraf in te schatten voor hoeveel dagen je nodig hebt, bespaar je ook weer heel veel geld.

Houd je aan het lijstje

Met de apps en recepten sites tegenwoordig is het kinderspel een boodschappenlijst te maken. Lastiger is het je daaraan te houden. Bedenk je dat alles wat er niet opstaat overbodig is en vraag je dan af of je daar extra geld aan uit wilt geven.

Alles in 1 keer

Klinkt bijna logisch, maar bleek bij mij toch een grote valkuil. Ik ging naar de winkels met mijn lijstje om vervolgens alle andere dagen van de week toch nog naar de winkel te rennen voor 1 klein dingetje en met armen vol weer thuis te komen.
Nu is het 1 keer in de 10 dagen, als we met zijn tweeën zijn, niet alleen de ‘grote boodschappen’ bij de super halen, maar ook meteen al de andere winkels er achteraan waar de aanbiedingen die week gelden en wat er verder nodig is.
Dan ben ik 1 morgen vreselijk druk met halen, verdelen en opbergen.
Nu merk ik dat ik door deze gewoonte nog te lui ben voor een kleinigheidje naar de super te gaan met de gedachte: Komt volgende week wel weer.

Door deze simpele tips en mijn bezuinigingen op huishoudproducten, zijn onze kosten voor boodschappen drastisch terug gedrongen en we eten net zo goed en gezond als voorheen. Niet minder, maar zeker wel bewuster.


Heb jij zelf een geniaal plan om op je boodschappen te besparen? Vertel het ons in een reactie.

Maak er weer een mooie dag van!

~Emmy


Op deze site komen affiliatie links voor. Lees de info op Officiële Zaken

You Might Also Like

15 Comments

 • Reply Bregtje 21 februari 2018 at 13:52

  Ik ga ook maar weer eens mijn weekmenu plannen van te voren. Schrik me ieder keer een ongeluk aan wat ik steeds kwijt ben aan boodschappen… Dank voor de tips!

 • Reply mascha 31 december 2017 at 14:53

  al alles goed gaat woon ik over een maand samen, dus deze tips zijn handig! Helaas hebben we geen vriezer, (nouja, een van 10 bij 10 cm) dus invriezen wordt lastig. Maar miss dat we wel een losse vriezer gaan kopen. 🙂 maar dat zien we nog wel 😛 eerst maar eens zorgen dat het lukt en we er daadwerkelijk wonen
  mascha onlangs geplaatst…vooruitkijken naar een nieuw jaar > persoonlijkMy Profile

  • Reply Budget Diva Magazine 31 december 2017 at 15:30

   Wat spannend! Gefeliciteerd alvt en natuurlijk een heel mooi, gezond en liefdevol 2018 voor jou en je partner gewenst 😉

 • Reply Saskia 4 oktober 2017 at 13:07

  Oh, dit zijn handige tips. IK maak ook vaak te veel en dab gaat er een deel de vuilnisemmer in. Zo zonde. restjes bewaren heeft geen nut, deze gaan gewoon niet op. Maar gelukkig word ik steeds beter in van te voren weten wat we nodig hebben en wat niet.

 • Reply Krystle 3 oktober 2017 at 18:26

  Handige tips. Ik maakte eerder altijd een lijstje, maar nu loop ik alle gangen gewoon door en kijk ik wat ik nodig heb.

 • Reply Judith 3 oktober 2017 at 17:37

  Zelf babyvoeding maken deed ik omdat beide meiden potjes niet wilden eten. Fijne bijkomstigheid was dat het ook nog eens goedkoper is

 • Reply Dyonne Bakker 3 oktober 2017 at 15:06

  Ik vind het ook weleens moeilijk om grote voorraden te kopen, omdat ik alleen woon. Vaak kook ik voor twee avonden. Scheelt ook weer geld en het is makkelijk 🙂
  Dyonne Bakker onlangs geplaatst…A new story beginsMy Profile

 • Reply Corine 3 oktober 2017 at 13:40

  Ik ben altijd zo jaloers op mensen als jij… De keuken en ik zijn namelijk niet zo heel erg goed bevriend. V.w.b. de boodschappen doen we in het weekend de “weekboodschappen”, dus grote zaken (melk, drinken, yoghurt etc. voor de hele week) en doordeweeks het eten van die dag. We gooien nagenoeg niets weg. We hebben wel eens een paar weken geprobeerd zo’n weekmenu te doen en daar op in te kopen maar ik vind het niet prettig om op zaterdag te bepalen wat ik woensdag ga eten. Dan is het woensdag en heb daar helemaal geen zin in. 😉
  Corine onlangs geplaatst…I found my love in PortofinoMy Profile

  • Reply Budget Diva Magazine 16 oktober 2017 at 14:51

   Dat ken ik ook nog vanuit de tijd dat ik als single zonder kids in Rotterdam woonde…. Toch is dat door de jaren heen wel verandert en dan nog kan ik op bepaalde dagen de voorgenomen gerechten verplaatsen naar een andere dag, gewoon omdat ik er echt geen zin in had op dat moment. 😉

 • Reply Nicole Orriëns 3 oktober 2017 at 11:13

  Ik gebruik altijd een weekmenu, en doe maar 1 keer per week boodschappen. Dat voorkomt meteen impulsaankopen.
  Nicole Orriëns onlangs geplaatst…Self storage: teveel spullen? Dan huur je toch een opslagruimte?My Profile

 • Reply Rinette 3 oktober 2017 at 09:44

  Zelf kaassaus maken heb ik nog nooit gedaan. Dat zou ik eens moeten gaan proberen. Goed dat je nu voor meerdere dagen boodschappen doet, dat scheelt echt in je uitgaves.
  Rinette onlangs geplaatst…Hoe bouw je een goed pensioen op?My Profile

  • Reply Budget Diva Magazine 3 oktober 2017 at 10:27

   Ja, en het is nog veel lekkerder ook, veel minder zout en je kunt de kaas pakken die jij graag lust. Ook een voordeel

 • Reply Budget Diva Magazine 8 mei 2017 at 11:03

  Dat kent iedereen denk ik wel! 😉
  Budget Diva Magazine onlangs geplaatst…Moederdagtips van Sixpacks.beMy Profile

 • Reply Carlijn 8 mei 2017 at 10:49

  Goede tips! Handig om in gedachten te houden. Alleen zelf heb ik wel eens wat moeite om me aan het lijstje te houden. Er ligt toch vaak meer in mijn mandje dan gepland!

 • Leave a Reply

  CommentLuv badge

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Meer in Familie & vrienden, Leef, Spaar, Thuis
  ALLEENSTAANDE OUDERS BUDGET DIVA MAGAZINE
  Tips voor alleenstaande ouders

        Mijn ervaringen als alleenstaande moeder   Kinderen opvoeden is sowieso duur, maar als alleenstaande ouder is het helemaal moeilijk...

  Sluiten